HILLARY CLINTON U POSJETU

Grleći Suu Kyi, Hillary Clinton Mianmaru je obećala bolju budućnost

Američka državna tajnica Hillary Clinton bila je vidno uzbuđena tijekom jučerašnjeg sastanka s Aung San Suu Kyi , mianmarskom političkom aktivisticom koja je američku šeficu diplomacije primila u svojem domu pokraj jezera u Yangonu gdje je dobrih 15 godina života provela u kućnom pritvoru.

Simbol borbe

Povijesni trodnevni dolazak Hillary Clinton u Mianmar, koji je još jedan korak prema demokratizaciji te zemlje, završio je zajedničkom večerom sa Aung San Suu Kyi u američkoj diplomatskoj misiji u četvrtak i jučerašnjim ponovnim susretom dviju političarki u Yangonu. Kako navode strane agencije, meni na preksinoćnjoj večeri bio je sastavljen od omiljenih jela mianmarske aktivistice, a atmosfera na večeri bila je potpuno neformalna jer joj nisu nazočili politički suradnici Clinton i Suu Kyi koja je iz kućnog pritvora oslobođena prošle godine.

Američka državna tajnica nije krila oduševljenje što može konačno upoznati ženu koja je u nekoliko godina postala jednim od najjačih globalnih simbola borbe za ljudska i građanska prava i otpora političkoj represiji. Suradnici Hillary Clinton novinarima su čak otkrili kako je državna tajnica donijela na dar igračku malom psu Suu Kyi koja ju je, pak, upozorila da bude oprezna jer njezin psić zna ponekad biti agresivan prema nepoznatim osobama.

Cesta do demokracije

Suu Kyi je na večeri u četvrtak predano i pismo koje joj je osobno napisao američki predsjednik Barack Obama, a u kojem joj je zahvalio što je bila inspiracija stotinama tisuća ljudi diljem svijeta te kako će SAD “sada i zauvijek biti uz nju” i davati joj potporu u njezinu djelovanju.

Jučerašnji sastanak počeo je zajedničkom šetnjom po vrtu kuće Suu Kyi pokraj jezera, a završio je zajedničkim obraćanjem novinarima s trijema gdje su se dvije žene još jednom toplo zagrlile. Suu Kyi je zahvalila Washingtonu na njegovu angažmanu u Mianmaru.

- Zadovoljni smo kako nam SAD pomaže i ako budemo zajedno djelovali, sigurna sam da ćemo početi svoj put na cesti prema demokraciji. Još nismo na toj cesti, ali nadamo se da ćemo uskoro doći na nju uz pomoć naših prijatelja - rekla je Suu Kyi. Njezina upozorenja bila su usmjerena prema vladi u Mianmaru, izabranoj na prošlogodišnjim izborima koje je stranka Suu Kyi, Nacionalna liga za demokraciju, bojkotirala, i koja je pokazala želju za demokratskim reformama te je oslobodila dio političkh zatvorenika. Suu Kyi je rekla kako podržava susret Clinton s predsjednikom Theinom Seinom koji se dogodio dan ranije u Naypydiawu, ali i kako mianmarska vlada mora nastaviti započete reforme i osloboditi sve politčke zatvorenike.

Zahvala nobelovki

Clinton je u Yangonu ponovila ono što je rekla prethodni dan u Naypydiawu - kako SAD ima spremne razne inicijative za pomoć Mianmaru, ali samo ako vlada oslobodi sve političke zatvorenike, okonča represiju nad etničkim manjinama i ojača pravnu državu i poštovanje ljudskih prava. Američka državna tajnica je tijekom jučerašnjeg sastanka zahvalila Suu Kyi na njezinu “odlučnom i jasnom političkom vodstvu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:10