JAČANJE SURADNJE

Grlić Radman: ‘Inicijativa tri mora bit će glavna tema ministarskog sastanka kvadrilaterale‘

Inicijativa će otvoriti razgovore o digitalizaciji, energetska diversifikaciji i jačanju prometne infrastrukture, ali i ilegalnim migracijama

Gordan Grlić Radman

 Lucija Ocko/Cropix

Inicijativa tri mora bit će glavna tema ministarskog sastanka kvadrilaterale, između Hrvatske, Bugarske, Grčke i Rumunjske, koji će se održati na marginama Opće skupštine UN-a, a domaćin će mu biti Hrvatska, najavio je u New Yorku ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Inicijativa tri mora neformalna je politička platforma inicijative zemalja istočne i srednje Europe (država članica EU) na potezu Baltik-Jadran-Crno more.

Ministar vanjskih i europskih poslova kazao je da "ova inicijativa nikada nije bila važnija i snažnija, s obzirom da je i Grčka nedavno na samitu u Bukureštu pristupila toj inicijativi, a žele joj pristupiti i mnoge druge zemlje". Ona je ipak ograničena na europske države, uz snažnu podršku Europske komisije i strateških partnera, SAD-a i Njemačke, dodao je.

Inicijativa je, po riječima Grlića Radmana, prepoznala ovaj trenutak, osobito nakon ruske agresije na Ukrajinu, kao priliku za otvaranje razgovora o područjima koja su bila u temeljima njezina osnivanja, a to su digitalizacija, energetska diversifikacija i jačanje prometne infrastrukture, no sada su tu i nova područja vezano uz pritisak ilegalne migracije, kibernetičke napade i korištenje opskrbe energentima u političke svrhe.

Ovdje je važno jačanje i stabilizacija šire regije kako bi se smanjile razlike, gospodarske i socijalne, između tzv. starih i novih zemalja članica, istaknuo je hrvatski šef diplomacije.

Po njegovim riječima, Sjedinjene Države pokazuju još snažniji interes za ovu inicijativu nego ranije. Upravo sada treba pokazati snagu, solidarnost i aktivnost, jer je riječ o važnim temama kao što je, primjerice, sigurnost opskrbe hranom. Tako će situacija u kojoj je Ruska Federacija izišla iz crnomorske inicijative o tranzitu žita, a Hrvatska ponudila svoje luke, također biti jedna od tema razgovora na ministarskom sastanku kvadrilaterale, kazao je.

Uzimajući u obzir sve negativne implikacije ruske agresije biti će riječi o tome kako pojačati našu suradnju i otvoriti područja od zajedničkog interesa za stabilizaciju regije pa i Zapadnog Balkana, čiju europsku integraciju snažno podržavamo, kazao je ministar. Dodao je da će tema razgovora biti i kako utjecati na Bruxelles da se Bosni i Hercegovini otvore pristupni pregovori s Europskom unijom.

Ministar vanjskih i europskih poslova sudjeluje u New Yorku na 78. zasjedanju Opće skupštine UN-a te na sastancima Svjetskog gospodarskog foruma, neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU kao i ministarskom sastanku za Summit budućnosti. Uz sastanak u formatu kvadrilaterale s grčkim, rumunjskim i bugarskim ministrima, koji će se održati na inicijativu Hrvatske, sudjelovat će i na sastancima Američko-jadranske povelje (A5), Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i Srednjoeuropske inicijative (SEI).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 06:50