SASTANAK U BERLINU

Grlić Radman od Blinkena zatražio jači angažman Amerike u BiH oko izbornog zakona: ‘Prijeti radikalizacija‘

‘Američkom državnom tajniku sam prenio našu veliku zabrinutost zbog propuštene šanse...‘

Gordan Grlić Radman

 John Macdougall/AFP

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zatražio je u nedjelju u Berlinu od američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da se SAD dodatno angažira oko izborne reforme u BiH i upozorio da bi u suprotnom moglo doći do radikalizacije u toj zemlji.

"Američkom državnom tajniku sam prenio našu veliku zabrinutost zbog propuštene šanse da se promijeni izborni zakon BiH. Upozorio sam i na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora", rekao je Grlić Radman novinarima.

image

Gordan Grlić Radman

John Macdougall/AFP

Dodao je da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački lideri dogovore s hrvatskim predstavnicima o pravilima za izbore koji se održavaju u listopadu.

Dvojica dužnosnika sudjelovala su na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a koje su ponovo podržale Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije.

"Svi su ministri iznova iskazali solidarnost u pomoći te izrazili spremnost za jačim angažmanom ne samo pojedinih zemalja članica, nego i cjelokupnog NATO-a", rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da NATO nije dio sukoba, ali podržava "pravedni i obrambeni rat Ukrajine".

Šef hrvatske diplomacije je u razgovoru sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Mirceom Geoanom zajamčio punu podršku nastojanjima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u.

"Razgovarali smo i o brzini procedure i vjerujem da bi se to pitanje moglo riješiti i prije samita NATO-a krajem lipnja u Madridu", rekao je Grlić Radman.

Ponovio je kako vjeruje da će dvojbe koje je glede članstva Finske i Švedske izrazila Turska, uskoro riješiti kroz zajedničke razgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2022 15:32