MINISTAR U IZRAELU

Grlić Radman posjetio sveta mjesta u Jeruzalemu te se susreo s hrvatskim franjevcima

Prilikom posjeta Bazilici Svetoga groba ministra je dočekao fra Siniša Srebrenović, diskret Kustodije Svete zemlje
Ministar Gordan Grlić Radman s hrvatskim franjevcima
 Gordan Grlić Radman/Twitter

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je u utorak počeo posjet Izraelu, posjetio je sveta mjesta u Jeruzalemu te se susreo se s hrvatskim franjevcima koji služe u Kustodiji Svete zemlje, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Prilikom posjeta Bazilici Svetoga groba ministra je dočekao fra Siniša Srebrenović, diskret Kustodije Svete zemlje i prvi sakristan u bazilici te član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba.

U rujnu prošle godine, prilikom posjeta Jeruzalemu, fra Siniša je upoznao ministra s hrvatskim projektima postavljanja kipa sv. Jeronima u crkvi Marijina uskrsnuća na Sionu i kipa sv. Nikole Tavelića u samostanu sv. Franje "Ad Coenaculum" gdje je boravio sv. Nikola i gdje se časti uspomena na Isusovu posljednju večeru.

Jednako tako, u planu je projekt izgradnje hrvatske kapele na Pastirskim poljima u Betlehemu, navodi se u priopćenju.

Ministar Grlić Radman izrazio je veliko zadovoljstvo napretkom projekata te se suglasio s važnosti izgradnje kapele koja će biti posvećena hrvatskim svecima i blaženicima, a na korist hodočasnika i kršćana koji ondje žive.

U pratnji hrvatskih franjevaca, fra Siniše Srebrenovića i fra Željka Barbarića, šef diplomacije uputio se prema Samostanu Svetog Spasitelja koji je ujedno i središte Kustodije Svete zemlje.

Ministra su dočekali fra Dobromir Jastal, vikar Kustodije i fra Marcello Cichinelli, gvardijan samostana. Predstavili su Kustodiju Svete zemlje i njezinu pastoralnu skrb za kršćane u ovom dijelu svijeta, kaže se dalje u priopćenju.

Također su govorili o brizi koju franjevci imaju prema svetim mjestima, kao i s izazovima s kojima se susreću, navodi MVEP.

Ministar Grlić Radman zahvalio je na brizi i trudu koji franjevci stoljećima iskazuju hodočasnicima i svetim mjestima.

Istaknuo je i važnu ulogu koju su kroz povijest Kustodije Svete zemlje imali i hrvatski franjevci. Posebno je izdvojio sv. Jeronima i sv. Nikolu Tavelića čiji će kipovi uskoro biti postavljeni na Sionu u Jeruzalemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:03