IZBORI U BiH

Grlić Radman: Schmidtova odluka je uspjeh hrvatske vlade, a Milanović je pomogao Komšiću

‘Bez Hrvata, bez njihove političke participacije, ne može biti ni BiH‘, dodao i rekao da je Schmidt postupio ispravno i pravedno

Gordan Grlić Radman

 Ranko Suvar/Cropix

Intervencija Christiana Schmidta u izborni zakon uspjeh je hrvatske vlade, izbor Željka Komšića ostaje mrlja u odnosima dviju zemalja, a Bakiru Izetbegoviću se “kao bumerang” vratila neiskrenost u pregovorima s hrvatskom stranom, rekao je u ponedjeljak šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u nedjelju je iskoristio bonnske ovlasti i nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka. Te promjene idu u korist Hrvata u susjednoj zemlji.

Grlić Radman je tu odluku Christiana Schmidta nazvao velikim uspjehom hrvatske vlade i premijera Andreja Plenkovića koji su upozoravali „partnere i saveznike” o važnosti jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

„Ovdje je dominantno prepoznata uloga ove vlade jer se 20 godina nije činilo ništa”, kazao je ministar.

„Njegova odluka potvrda je da je ovo povratak na Dajtonski sporazum i ustav. Gospodin Schmidt je reagirao upravo na taj način kako bi vratio pouzdanje i vjeru u taj sporazum”, naglasio je hrvatski ministar,

Dodao je da je ta odluka bila očekivana i da ona predstavlja početak puta prema daljnjim reformama. Pozdravio je i to što su Schmidtovu odluku podržale i zemlje poput SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministar je rekao da tim izmjenama „Hrvati nisu gurnuti u političku ropotarnicu i ostaju čimbenik”.

„Bez Hrvata, bez njihove političke participacije, ne može biti ni BiH”, dodao je Grlić Radman, naglasivši da je Schmidt postupio ispravno i pravedno.

Milanović ‘zaslužan‘ za Komšićev uspjeh

Istovremeno, Željko Komšić ponovno je pobijedio u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva zahvaljujući glasovima koje je dobio u sredinama s bošnjačkom većinom.

Ponovno preglasavanje Hrvata ministar je nazvao dugoročno štetnim za institucionalnu funkcionalnost i stabilnost te buduće odnose s BiH.

„To će i dalje ostati velik teret u našim odnosima, ja bih rekao jedna mrlja”, naglasio je Grlić Radman.

Šef diplomacije smatra kako je Komšić „dobio nekoliko desetina tisuća glasova zahvaljujući” retorici predsjednika Zorana Milanovića koji je svojim djelovanjem „naštetio određenim procesima koji su se u konačnici mogli i bolje završiti”.

Milanović je „zbunjivao visokog predstavnika, ali i sve aktere u BiH” i svojim je izjavama vjerojatno pridonio „radikalizaciji političke scene” u susjednoj državi.

Grlić Radman je rekao kako je Milanović otežao situaciju i vrijeđanjem visokog predstavnika na što se Nijemac žalio „jer on nije navikao na takve uvrede”, a odmogle su prijetnje i o blokadi članstva Finske i Švedske u NATO-u ako se taj savez ne osvrne na status Hrvata u BiH.

Dotaknuo se i izbornog poraza Bakira Izetbegovića čija stranka SDA više nema bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu. Umjesto Šefika Džaferovića tamo će sjediti Denis Bećirović iz SDP-a BiH.

Grlić Radman je rekao da je Izetbegović sam priznao da je „lažno pregovarao” s hrvatskom stranom, a da mu se to „na neki način vratilo kao bumerang” jer je njegova „radikalna politika” poražena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2024 04:37