NEPREDVIDIVA SITUACIJA

Grlić Radman: ‘U Ukrajini je 114 hrvatskih državljana, još ne zatvaramo veleposlanstvo‘

Zapadne države povlače svoje veleposlanike iz Ukrajine te savjetuju svojim građanima da napuste zemlju zbog mogućnosti ruske invazije

Gordan Grlić Radman

 Russian Foreign Ministry/Sputnik via AFP)

U Ukrajini se nalazi 114 hrvatskih državljana, rekao je u nedjelju šef diplomacije Gordan Grlić Radman, dodavši kako zasad nema razloga za zatvaranje hrvatskog veleposlanstva u Kijevu.

„U Kijevu je 50, na zapadu 25, na istoku 25 hrvatskih državljana. Imamo također u OESS-ovoj misiji naših 14 državljana, znači 114 je siguran broj s kojim raspolažemo“, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi za novinare u Splitu.

Iako je naglasio da ne može dati sigurnu informaciju o tome, Grlić Radman vjeruje da „još nitko nije napustio Ukrajinu u većem broju“.

Hrvatski državljani su pozvani da se jave veleposlanstvu te im je savjetovano da privremeno napuste Ukrajinu.

Što se tiče samog veleposlanstva, ministar je rekao da se još ne vide razlozi da se ono zatvara.

„Situacija je nepredvidljiva, ali se u svakom slučaju ulažu veliki napori u dijalog jer su svima u interesu deeskalacija, mir i pronalaženje rješenja koje ne bi narušavalo stabilnost i sigurnost“, rekao je ministar i dodao kako sukob „ne bi nikome koristio“.

Zapadne države povlače svoje veleposlanike iz Ukrajine te savjetuju svojim građanima da napuste zemlju zbog, kako kažu, velike mogućnosti ruske invazije.

U isto vrijeme ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij naglasio je kako upozorenja o napadu samo izazivaju paniku.

"Sada je upravo panika najbolji prijatelj naših neprijatelja. I sve te informacije samo izazivaju paniku i ne pomažu", rekao je Zelenskij u subotu.

Previše je objava koje "najavljuju duboki, totalni rat Rusije", rekao je.

"Ako imate neku dodatnu informaciju o invaziji koja je sigurna 100 posto, podijelite je s nama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 13:02