GORDAN GRLIĆ RADMAN

Grlić Radman zahvalio švicarskom kolegi na otvaranju tržišta rada za Hrvate

Ministar Grlić Radman je istaknuo dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Švicarske

Goran Grlić Radman

 Ivana Nobilo/Cropix

Hrvatski državljani od 1. siječnja 2022. biti izjednačeni s državljanima ostalih država članica Europske unije na švicarskom tržištu rada, što će dati novi zamah bilateralnim hrvatsko-švicarskim odnosima, rečeno je u utorak u Bernu na sastanku ministara vanjskih poslova Hrvatske i Švicarske.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u utorak u radnom posjetu Švicarskoj Konfederaciji, gdje se sastao sa šefom švicarske diplomacije Ignazijom Cassisom, priopćio je MVEP.

Grlić Radman je pozdravio odluku Saveznog vijeća Švicarske od 1. listopada 2021. godine kojom, nakon pet godina primjene Protokola III. Sporazuma o slobodi kretanja sklopljenog s EU-om, Švicarska neće zatražiti daljnje produženje prijelaznog razdoblja u kojem je bio ograničen pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada.

Time će hrvatski državljani od 1. siječnja 2022. biti izjednačeni s državljanima ostalih država članica Europske unije na švicarskom tržištu rada, što će dati novi zamah bilateralnim hrvatsko-švicarskim odnosima, ističe se u priopćenju.

Ministar Grlić Radman je istaknuo dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Švicarske, čvrsto usidrene na europskim vrijednostima, čemu svakako pridonosi i hrvatska zajednica u Švicarskoj.

Zahvalio je ministru Cassisu na donaciji 20 potpuno opremljenih mobilnih stambenih jedinica i 12 sanitarnih kontejnera, koju je Švicarska uputila potresom pogođenim područjima na Banovini. U tom pogledu spomenuta je mogućnost daljnje suradnje nadležnih službi obje zemlje u području civilne zaštite.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom provedbom švicarsko-hrvatskog programa suradnje koji će se, kroz različite projekte, provoditi do kraja 2024. godine, a i nakon toga kada Švicarska bude isplatila drugi financijski doprinos kohezijskoj politici EU. Ministri su razgovarali i o ukupnim odnosima EU-a i Švicarske.

Razmijenili su mišljenja o migracijskim pitanjima, situaciji u jugoistočnoj Europi i u Ukrajini, kao i o mogućnostima daljnjeg jačanja suradnje u multilateralnim formatima te veće gospodarske suradnje i investicija.

Razgovarali su također o reguliranju radnog statusa učiteljica hrvatske nastave u Švicarskoj. „Hrvatska nastava je od iznimne važnosti za održavanje i njegovanje, osim jezičnog, i hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta mlađih naraštaja hrvatskih iseljenika u Švicarskoj“, istaknuo je ministar Grlić Radman. Tijekom posjeta Švicarskoj, ministar je iskoristio prigodu i sastao se s predstavnicima hrvatske zajednice.

„Obilježavanje 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa iduće godine bit će prigoda za daljnje produbljivanje i proširenje švicarsko-hrvatskih bilateralnih odnosa“, rekao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:25