BITKA ZA DONJECK

Groblje tenkova, borbenih vozila i transportera: Ovo su ruski gubici u zadnjih 10 dana, ali ne odustaju od Avdiivke

Njihovi planovi su propali, rokovi su pomaknuti, kaže glasnogovornik Uprave za obavještajne poslove ukrajinskog ministarstva obrane

Uništeni ruski tenk u Ukrajini

 Genya Savilov/AFP

Jedan od deset ruskih gubitaka opreme otkako je Kijev ljetos pokrenuo protuofenzivu zabilježen je u proteklih deset dana, što se poklopilo s intenziviranjem sukoba u ratom razorenom gradu Avdiivki, pokazala je analiza jedne istraživačke kuće. Naime, moskovske snage od lipnja do danas izgubile su 201 komad i 2156 jedinica opreme, izvijestilo je rusko Agentstvo, pozivajući se na podatke s nizozemske web stranice Oryx, koja se bavi analiziranjem obavještajnih podataka otvorenoga koda.

Od spomenutih gubitaka, Rusija je u proteklih deset dana izgubila 42 tenka, 49 borbenih vozila pješaštva i deset oklopnih transportera. Od 1. lipnja Rusija je izgubila 401 tenk, 515 borbenih vozila pješaštva i 56 oklopnih transportera.

Trenutačno se teški sukobi vode u ukrajinskoj regiji Donjeck, gdje Moskva pokušava zauzeti grad Avdiivku, kamo su poslane tisuće vojnika, tenkova i oklopnih vozila. U nedjelju je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio kako je Kijev odbio gotovo 20 ruskih napada oko Avdiivke, prenosi Newsweek.

Andrij Jusov, glasnogovornik Uprave za obavještajne poslove ukrajinskog ministarstva obrane, rekao je kako Avdiivka ima strateški značaj.

- Ovo nije prvi put da su okupacijske snage pojačale napetost izjavama o preuzimanju cijelog Donjecka i Luganska... Njihovi planovi su propali, rokovi su pomaknuti - izjavio je Jusov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski situaciju u Avdiivki opisao je kao "posebno tešku". - Svakoga dana trebamo dobre rezultate, kako bismo izdržali ruske napade, eliminirali okupatore i išli naprijed... Bilo da je riječ o kilometru ili 500 metara, ali moramo ići naprijed, svaki dan - rekao je Zelenski u nedjelju.

Istraživački centar Instituta za proučavanje rata priopćio je u nedjelju kako Rusi dodatne snage usmjeravaju na front u Avdiivki, unatoč neuspješnim napadima koje su izveli 19. i 20. listopada.

Američki think tank citirao je ukrajinske izvore koji kažu kako ruske snage nastavljaju prebacivati ​​novo ljudstvo u smjeru Avdiivke kako bi, unatoč velikim gubicima, poduprle napore ofenzive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:15