NEMOGUĆ PRITISAK

Grozan tjedan Volodimira Zelenskog, fizički se raspada: ‘Ljut je, umoran, a uz sebe nema nikog‘

Iza ukrajinskog predsjednika je težak tjedan, u New Yorku je djelovao kao umoran, frustriran i povremeno ljutit vođa

Volodimir Zelenski snimljen u četvrtak tijekom posjeta Kapitolu i sastanka s američkim zastupnicima

 Chip Somodevilla/getty Images Via Afp/Chip Somodevilla/getty Images Via Afp

Ugledni vojni analitičar Sean Bell, koji od samog početka intenzivno prati sva događanja vezana uz rusku invaziju i borbe u Ukrajini, za Sky News je napisao kratku analizu opće situacije u kojoj se trenutačno nalazi Ukrajina i posebno njezin predsjednik Volodimir Zelenski, čije lice odaje bitno drugačiju osobu nego je bio prije početka invazije.

Bell ocjenjuje da je iza Zelenskog težak tjedan. Na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, navodi Bell, djelovao je kao umoran, frustriran i povremeno ljutit vođa. U svom prvom osobnom pojavljivanju u UN-u od početka rata, ukrajinski predsjednik se možda nadao da će načela financiranja dovesti do goleme osude ruske ilegalne invazije.

image

Volodimir Zelenski na zasjedanju Opće skupštine UN-a

Adam Gray/Getty Images Via Afp

No, umjesto toga, ne samo da su brojne zemlje posve očito stavile osobni interes ispred kolektivnog mira i sigurnosti - mnoge su uspostavile još bliže gospodarske veze s Rusijom tijekom prošle godine - nego je Iran čak iskoristio priliku da kritizira SAD zbog intervencije i produžavanja sukoba.

Vijeće sigurnosti UN-a, koje ima pet stalnih članica, zamišljeno je da bude udarna snaga UN-a, sposobno izdavati obvezujuće rezolucije za države članice, ali se i ono pokazalo nemoćnim.

Pritisak raste, potpora zapadne javnosti jenjava

S pozitivnije strane gledano, Zelenski je u Washingtonu uspio osigurati novi paket pomoći posebno usmjeren na iduću fazu rata, ali pozadina svega bila je mlaka recepcija u Kongresu, što je odrazilo pad potpore američke javnosti ratu. Također, trzavice oko carina na žito između Ukrajine te Poljske, Slovačke i Mađarske, također su pridonijeli povećanju napetosti i testiranju jedinstva Zapada.

image
Angela Weiss/Afp

Nakon više od 18 mjeseci rata, ocjenjuje Bell, pritisci na Zelenskog nastavljaju rasti. Nedostatak sna u kombinaciji sa stresovima i naporima rata urezani su u duboke bore na njegovom licu. Dokazao se kao iznimno nadaren ratni vođa, ali počinju se pokazivati pukotine u njegovom vodstvu.

Zelenski, kako se ističe, nema vojnog iskustva, ali ipak mora snositi odgovornost za slanje svojih vojnih snaga u vrlo iscrpljujuće bitke s rastućim gubicima. Protuofenziva, pak, ne napreduje kako je planirano, a ukrajinski predsjednik je morao tolerirati kritike svoje vojne strategije, čak i od zapadnih saveznika.

image
Adam Gray/Getty Images Via Afp

S druge strane, Zelenski je bio vrlo učinkovit u održavanju prisutnosti i karaktera rata u međunarodnim medijima i osiguravanju vitalnog protoka zapadne vojne i financijske pomoći.

No, potpora zapadne javnosti Kijevu jenjava - prijetnja Rusije široj Europi je smanjena, a domaći prioriteti počinju usmjeravati misli na Zapadu dalje od "dalekog" rata. Tvrdnja Zelenskog da se bori protiv Rusije kako bi zaustavio ulazak Europe u treći svjetski rat odjeknula je na početku rata, no opadajuća razina međunarodne podrške očito sada izaziva veliku zabrinutost.

image

Volodimir Zelenski snimljen na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu 19. veljače prošle godine, samo pet dana prije početka ruske invazije

Matt Dunham/Afp

Osim toga, on nema nekog višeg, iskusnog pouzdanika s kojim bi podijelio svoj teret, na način na koji je Winston Churchill koristio monarhiju tijekom Drugog svjetskog rata.

Sukob s Poljskom - glazba za Putinove uši

Bell otkriva i zašto smatra da je ovo važno. Do danas, unatoč rastućim pritiscima i nemilosrdnom tempu rata, Volodimir Zelenski uspješno je održavao diplomatski pritisak na partnere bez izazivanja trzavica. Međutim, kako su pritisak i frustracije rasli, ukrajinski predsjednik je - možda razumljivo, dodaje Bell - sve češće koristio nediplomatski jezik, što je povećalo napetosti.

image

Volodimir Zelenski snimljen 2019. godine tijekom boravka u Poljskoj

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

Njegov spor s Poljskom, Slovačkom i Mađarskom oko carina na žito, kako navodi, izvrstan je primjer toga. Poljska je učinila više od većine drugih zemalja u podršci Ukrajini - na kraju krajeva, Varšava ima interes u tome da se osigura da Ukrajina ne doživi propast.

No, oštra javna kritika Zelenskog upućena Poljskoj zbog carina na žito, očito je izazvala antagonizam kod poljskog premijera Mateusza Morawieckog, koji je objavio obustavu isporuke oružja Ukrajini, što može biti samo glazba za uši ruskog vođe Vladimira Putina.

image
Angela Weiss/Afp

Unatoč golemim pritiscima, zaključuje Sean Bell, Volodimir Zelenski mora zadržati prisebnost jer jedinstvo Zapada u podršci Ukrajini vjerojatno je najvažniji čimbenik u ovom iscrpljujućem ratu iscrpljivanja s Rusijom.

image
Pool/abaca/Shutterstock Editorial/Profimedia/Pool/abaca/shutterstock Editorial/profimedia
image
Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:39