EKSPANZIJA

Grupa QAnon, osnovana kao platforma protiv ‘lijevih elita‘, sve brojnija u Sloveniji, Srbiji...

I Hrvatska ima “svoje” QAnon Facebook grupe, međutim sa značajno manjim brojem pratitelja
 Alex Milan Tracy/Ddp Usa/Profimedia

Društvena mreža Facebook već duže vrijeme muku muči s kontroliranjem problematičnog sadržaja, a u isto vrijeme nove i postojeće QAnon grupe na toj mreži nezaustavljivo rastu te tako pomažu širiti neutemeljene teorije zavjere diljem svijeta.

Kako je pokazalo Guardianovo istraživanje, broj članova QAnon grupa na Facebooku povećao se za čak 34 posto u mjesec dana.

Krajem lipnja Guardian je objavio da na Facebooku postoji više od 100 QAnon grupa, profila i stranica koje imaju najmanje 1000 članova ili pratitelja. Najveće od njih imale su više od 150 tisuća pratitelja. Sve skupa, ove grupe, stranice i profili imale su oko tri milijuna pratitelja.

Balkan

Nakon nešto više od mjesec dana broj članova i pratitelja prešao je četiri milijuna, a najveće grupe sada imaju više od 200 tisuća članova. U isto vrijeme došlo je i do velikog porasta novih grupa. Dodatne 73 stranice i grupe s više od 1000 pratitelja stvorene su u posljednjih mjesec dana. Među tim novim QAnon grupama nalaze se one koje okupljaju pratitelje iz Velike Britanije, Kanade, Australije, Meksika, Brazila, Njemačke, Poljske, Nizozemske, Bugarske, Mađarske, Češke, Rumunjske, Slovenije i Srbije.

Iako se ne navodi u Guardianovom istraživanju, i Hrvatska ima “svoje” QAnon Facebook grupe, međutim sa značajno manjim brojem pratitelja. Kratkim pregledom po društvenoj mreži pronašli smo najmanje pet Facebook grupa i stranica posvećenima QAnonu. Najveća je stvorena prije četiri mjeseca i ima gotovo 800 članova. Puno veća Facebook grupa od te je QAnon Balkan, koja broji nešto više od 7000 članova, a o njoj je već pisao Faktograf: “Pandemija nije ‘pokrenuta’ da spriječi reizbor Trumpa za predsjednika SAD-a”.

QAnon je neutemeljena teorija zavjere koja se počela širiti u listopadu 2017. godine, kad je anonimni korisnik koji se potpisivao kao “Q” počeo na 4chanu objavljivati različite teorije o tajnom ratu američkog predsjednika Donalda Trumpa protiv elita koje štuju Sotonu, kontroliraju svijet i trguju djecom u svrhu seksualnog iskorištavanja. Naslanja se na tzv. “pizzagate”, teoriju zavjere iz 2016. godine o Hillary i Billu Clintonu koji vode pedofilski lanac u jednoj američkoj pizzeriji.

Twitter

U suštini, radi se o desničarskoj teoriji zavjere koju vode pristaše Donalda Trumpa. S vremenom se QAnon proširio po svijetu i “prilagodio” teorije različitim područjima. Tako se, primjerice, u Facebook grupi s Balkana trenutno češće mogu vidjeti objave o Sorošu, Vučiću i manipuliranju brojkama o koronavirusu nego o Trumpu i Americi.

Veliki rast QAnon zajednice na Facebooku povezuje se s odlukom Twittera o suzbijanju takvih grupa. Kad je Twitter najavio da će oštro početi micati sadržaj povezan s QAnonom, blokirati URL-ove, prestati preporučivati sadržaj i isticati ga u pretraživanjima, Facebook je najavio slične mjere.

No, dok je Twitter počeo poduzimati akcije, Facebookov algoritam i dalje promovira takve grupe na vrlo jednostavan način - kad osoba reagira na neku objavu u jednoj QAnon grupi, stranici ili profilu, dolazi joj preporuka za slične QAnon grupe i stranice. U Facebooku pak tvrde da kontinuirano rade na suzbijanju QAnon grupa koje krše njihova pravila.

“Prošli tjedan smo uklonili veliku grupu povezanu s QAnonom zbog kršenja naših pravila o sadržaju te smo uklonili mrežu računa zbog kršenja pravila protiv neautentičnog ponašanja. Naši timovi procjenjuju pravila protiv Qanona i trenutačno razmatramo dodatne korake koje možemo poduzeti”, rekli su u Facebooku.

Suzbijanje

NBC je objavio da Facebook prati QAnon od lipnja, ali većina akcija koje su poduzeli vrlo je malo doprinijela suzbijanju te teorije.

“Odgovor svih društvenih mreža na QAnon je bio spor i anemičan. No, Facebook se tu ističe s obzirom na to koliko je omogućio širenje te ekstremističke zajednice temeljene na teoriji zavjere”, rekao je istraživač QAnona Travis View.

Dodaje da je QAnon vrlo opasan pokret koji je već inspirirao ljude na počinjenje terorizma i ubojstava.

Teorije zavjere nisu novost. Neke od vjerojatno najpoznatijih su one o lažiranju odlaska na Mjesec, Billu Gatesu kao Sotoni koja želi cjepivom čipirati ljude i ljudima-gušterima koji kontroliraju svijet. Ono što do sada nije toliko istraživano je način na koji se može efektivno spriječiti njihovo širenje.

Facebook se sprema suzbiti QAnon na isti način kao što je i pristupio propagandi protiv cijepljenja, navodi NBC. To uključuje micanje takvih grupa iz rezultata pretraživanja i algoritama preporuka, no pitanje je hoće li to biti produktivno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:20