POLITIČKA KRIZA

Gruzijska policija upala u urede glavne oporbene stranke i pritvorila njezina čelnika

Nika Melia optužen je da je poticao na nasilje na uličnim prosvjedima u lipnju 2019., što on odbacuje kao politički motiviranu odluku
Nika Melia
 Vano Shlamov/AFP

Gruzijska policija upala je u urede stranke opozicijskog čelnika Nike Melije te ga pritvorila rano u utorak, nekoliko dana nakon što je premijer dao ostavku nakon nesporazuma po pitanju toga treba li poznatog političara staviti u pritvor. 

Melia, čelnik opozicijskog Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM), optužen je da je poticao na nasilje na uličnim prosvjedima u lipnju 2019. godine, što je on odbacio kao politički motiviranu odluku.

Sud u glavnom gradu Tbilisiju prošli tjedan naredio je pritvaranje Melije zbog toga što navodno nije platio jamčevinu. Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je da odgađa izvršenje naredbe pritvaranja Melije nakon ostavke premijera Giorgija Gakharije

Snimke iz ureda UNM-a koje je objavio Sputnik Georgia pokazuju da se Melija zabarikadirao u prostoriju s nekolicinom svojih pristaša, dok su se opozicijski aktivisti sukobili s policijom na ulicama. 

image
Davit Kachkachishvili/Anadolu Agency

"Pozivamo predstavnike obiju političkih opcija i njihove pristaše da prosvjeduju mirnim putem, da se suzdrže od nasilnih radnji i da se ne miješaju u odluke suda", citirao je Sputnik Georgia ministra vanjskih poslova, koji se osvrnuo na naredbu da se Melia pritvori.

Gakharia, koji je dao ostavku 18. veljače, rekao je da je njegova odluka potaknuta nesporazumom s njegovim vlastitim timom po pitanju zatvaranja Melije.

Gakharia je izjavio kako je Melijino zatvaranje neprihvatljivo ako izazove političke podjele u ovoj južnokavkaskoj naciji od 3,7 milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2021 09:51