MAMUKA BAKHTADZE

GRUZIJSKI PREMIJER PODNIO OSTAVKU Dok on tvrdi da odlazi jer je 'izvršio zadatak', mnogi tvrde da zapravo nije ni bio stvarni čelnik države

Mamuka Bakhtadze
 Vincent Kessler/File Photo / REUTERS

Gruzijski premijer u ponedjeljak je podnio ostavku i rekao da je ispunio svoju zadaću na čelu vlade te zemlje koju je počekom ljeta potresao prosvjedni pokret protiv vlasti, koju se smatra prebliskom Rusiji.

Mamuka Bakhtadze je objasnio na konferenciji za novinare da je njegov zadatak bio "stvoriti strateški okvir za razvoj zemlje".

"Odlučio sam dati ostavku jer mislim da sam izvršio svoj zadatak", dodao je i objasnio da "nema namjeru aktivno ostati u politici".

Na funkciji od lipnja 2018. Bakhtadze (37) je također zahvalio na povjerenju milijarderu Bidzini Ivanišviliju, šefu stranke na vlasti "Gruzijski san" kojeg smatraju stvarnim čelnikom te bivše sovjetske republike.

Na temelju gruzijskog ustava, te ostavka povlači za sobom i ostavku cijele vlade. Zastupnici trebaju u sedam dana izabrati kandidata za premijera, kojeg će prihvatiti ili odbaciti predsjednica Salome Zurabišvili.

Prema gruzijskim medijima, to bi mogao biti ministar unutrašnjih poslova Giorgi Gakharia.

Krajem lipnja on je bio u središtu prosvjeda protiv vlasti, kada je više desetaka tisuća prosvjednika zahtijevalo njegovu ostavku nakon nasilnog rastjerivanja skupa ispred parlamenta.

Ti prosvjedni pokreti su počeli nakon govora jednog ruskog zastupnika u parlamentu u Tbilisiju.

On se obratio izaslanicima na ruskom jeziku i to s mjesta koje inače zauzima predsjednik gruzijskog parlamenta što je protumačeno kao provokacija u zemlji koja osuđuje rusku okupaciju dijela svojeg teritorija.

U reakciji na te prosvjede Moskva je obustavila izravne letove između Rusije i Gruzije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:10