OTOK NA PACIFIKU

Guam je simbol moći na Pacifiku, zato ga Kim Jong-un želi napasti

 REUTERS

Guam je američki pacifički teritorij s kojeg su u ponedjeljak poletjela dva bombardera US B-1 i nadlijetala Korejski poluotok kao dio "stalne nazočnosti".

Kakav je status Guama u Sjedinjenim Državama?

Otok je pod američkom kontrolom od rata sa Španjolskom 1898. godine, a samo je tijekom Drugoga svjetskog rata pao u japanske ruke. Nedavno, 10. srpnja, proslavili su 73. obljetnicu oslobođenja. Ne glasaju za američkog predsjednika, ali glasaju za stranačke delegate na predizborima.

Zašto je Pjongjang izabrao baš Guam kao svoju moguću prvu američku metu?

Na tom otoku živi 160.000 stanovnika, ali on predstavlja simbol američke moći na Pacifiku. Na njemu se nalazi zajednička vojna baza ratnog zrakoplovstva i mornarice, Joint Region Marianas. Ondje se nalaze luka za nuklearne podmornice i kontingent posebnih postrojbi, a s otoka polijeću i strateški bombarderi, poput onih koji su u ponedjeljak izazvali bijes Kim Jong-una.

Koliko je vjerojatna mogućnost sjevernokorejskog napada na Guam?

Svaki ozbiljniji promatrač zna da bi ispaljivanje topovske granate na taj otok izazvalo izuzetno burnu i vatrenu reakciju američke vojske. Kim Jong-un je u više navrata tražio od svoje vojske da naprave planove napada na Guam. No, ondje se nalaze proturaketni sustavi THAAD tako da bi pravodobno srušili sjevernokorejski projektil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:06