IZGUBILI NAKLONOST SVIJETA

'GUANTANAMO JE BIO POGREŠKA, TREBA GA ZATVORITI!' Ispovijest generala koji je otvorio zloglasni američki zatvor

Američki general Michael Lehnert je početkom 2002. godine otvorio zatvor u Guantanamu, no danas kaže da je to bila pogreška
(FILES) This file photo dated March 30, 2010, reviewed by US military officials, shows a US military member manning a watch tower at Camp Delta at the US detention center in Guantanamo Bay. US President Barack Obama said on March 7, 2011 that he would lift the two-year freeze on new military trials for Guantanamo Bay terror suspects and issued new guidelines on the treatment of those held indefinitely. Obama, who has been thwarted in his desire to close the camp in Cuba which he calls a recruiting tool for Al-Qaeda, issued the long-awaited decision after a sweeping review of administration policy. AFP PHOTO/FILES/Paul J. Richards
 AFP

MIAMI - Američki general koji je otvorio zatvor u Guantanamu izjavio je u četvrtak da je to bila pogreška i da ga treba zatvoriti jer "on potvrđuje negativne percepcije o SAD-u".

"Gledano unatrag, cijela strategija zatvaranja i ispitivanja bila je pogrešna", napisao je general Michael Lehnert u članku koji je objavio Detroit Free Press.

Lehnert, koji je sada u mirovini i živi u Michiganu, bio je prvi zapovjednik postrojbe koja je otvorila zatvor u siječnju 2002. u američkoj mornaričkoj bazi u Zaljevu Guantanamo na Kubi.

On je rekao da je SAD otvorio taj zatvor "zato što smo legitimno bili ljutiti i uplašeni" nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. i "mislili smo da će zarobljenici koji su tamo poslani dati važne informacije i obavještajne podatke".

Lehnert je ubrzo postao uvjeren da većina njih nije nikada trebala biti poslana u Guantanamo zato što nisu mogli dati vrijedne informacije i nije bilo dovoljno dokaza koji bi ih povezivali sa zločinima, napisao je.

"Izgubili smo naklonost svijeta koju smo imali nakon napada i to zbog naših poteza u Guantanamu, kako zatvaranja tako i mučenja", napisao je Lehnert. "Naša odluka da zadržimo zatvor u Guantanamu otvorenim pomogla je našim neprijateljima jer to potvrđuje svaku negativnu percepciju o SAD-u."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:21