RASUTI PO SVIJETU

Guantanamo se gasi: Zatočenike će smjestiti i u naše susjedstvo

Ukupno je više od 500 od oko 780 zatvorenika iz Guantanama dosad pušteno; 50-ak njih koji su još u pritvoru zbog toga što su opasni nikada neće izaći na slobodu, a neće im se ni suditi
 AFP

ZAGREB - Slovačka i Švicarska dvije su najnovije države koje će prihvatiti zatvorenike iz zloglasnog zatvora Guantanamo na Kubi. U njima će novi život početi ukupno četiri zatvorenika, posljednji u nizu od oko 500 koji su dosad pušteni ili prebačeni iz Guantanama u ukupno 38 država diljem svijeta. Među njima i majušni Palau, koji je postao dom šestorice Ujgura kojih se Kina svojedobno željela dokopati.

Trenutno se u pritvornom centru Guantanamo, koji je u proteklih sedam godina “udomio” 779 osoba, nalazi više od 200 zatvorenika, od kojih 90-ak državljana Jemena.

Prema sadašnjim procjenama, 100-tinjak ih još čeka transfer, 50-ak nikad neće biti pušteno niti će im se ikada suditi, a ostali će se pojaviti u američkim sudnicama.

Obama propustio rok

Zatvor u Guantanamu je prve zatvorenike dobio 11. siječnja 2002. godine. Osnovan je nakon napada 11. rujna 2001. za strance koji su imali veze s terorističkim organizacijama ili napadima te, primjerice, talibanima.

Mnogi od njih dovezeni su potajno ili su oteti, a u Guantanamu su bili nerijetko izloženi oštrim metodama ispitivanja, uključujući simuliranje utapanja.

Obama je obećao zatvoriti zatvor u Guantanamu do siječnja ove godine, no to nije ispunio. Zatvaranje se pokazalo izrazito teškim zadatkom. Primjerice, čak je 100 država odbilo molbu SAD-a da prihvati nekolicinu Ujgura (jasno, zbog straha od kineske odmazde) prije nego što im se smilovala Albanija.

Većina zatvorenika vraćena je u svoje domovine ili prebačena u treće države za mandata Georgea W. Busha. Tijekom proteklih godinu dana, otkad je na vlasti Barack Obama, pušteno ih je oko 40-ak.

Kršenje ljudskih prava

Nakon odlaska iz Guantanama čeka ih ili suđenje ili reintegracija u društvo. Kad postoji opasnost da bi im u domovini mogla biti kršena ljudska prava, pokušava ih se smjestiti u treće države.

Ujgurima je u Albaniji dan status izbjeglica, no navodno im je bilo jako teško prilagoditi se. Jedan od njih sada traži azil u Švedskoj.

No, postoje i izvještaji da se velik broj njih vratio svojim starim “djelatnostima”. Prema izvještajima Pentagona, čak se 20 posto puštenih zatvorenika vratilo terorističkim i pobunjeničkim aktivnostima.

Novi Gitmo u SAD-u

Kao država u kojoj to najviše dolazi do izražaja spominje se Jemen, zbog čega je Obama zaustavio prebacivanje zatvorenika u tu državu.

Iako mnogi pozdravljaju zatvaranje Guantanama, neki tvrde da će ono biti samo simbolično. Upozoravaju da vlasti planiraju stvoriti novu verziju Gitma negdje unutar američkog teritorija, navodno u Illinoisu, gdje će smjestiti prije spomenutih 50 zatvorenika koji vjerojatno nikada neće izaći na slobodu jer predstavljaju “preveliku opasnost za SAD”.

Treći pak, prisjećajući se navoda o tajnim CIA-inim zatvorima, tvrde da je Guantanamo samo vrh ledene sante.

Glosar

Nezakoniti borci: Termin smišljen samo za zatočenike logora Guantanamo kako se na njih ne bi primjenjivale međunarodne konvencije o ratnim zarobljenicima.

Gitmo: Skraćeni naziv za američku vojnu bazu u zaljevu Guantanamo na Kubi u koju su prebačeni zatočenici kako se na njih ne bi primjenjivalo niti pravo Sjedinjenih Američkih država .

Donald Rumsfeld: Američki ministar obrane u administraciji Georgea W. Busha koji je jedan od idejnih začetnika logora na Kubi .

Simuliranje utapanja: Jedno od uobičajenih metoda mučenja zatočenika. Rumsfeld je tvrdio da su takve mjere osigurale dobivanje važnih podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:28