ODVRAĆANJE MIGRANATA

GUARDIAN OBJAVIO SPORNU PREDSJEDNIČINU IZJAVU Stigla reakcija s Pantovčaka: 'Ove činjenice nikakve igre riječi ne mogu i neće promijeniti'

 
Predsjednica na graničnom prijelazu (arhiva)
 Robert Fajt / CROPIX

Ugledni britanski medij The Guardian u utorak je prenio dio intervjua koji je predsjednica Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović dala švicarskoj javnoj televizije SRF u kojem je rekla da je pri odvraćanju migranata koji ilegalno uđu u Hrvatsku potrebno upotrijebiti "malo sile".

"Pričala sam s ministrom unutarnjih poslova, ravnateljem policije te policajcima na terenu i oni su me uvjerili da prilikom odvraćanja migranata nisu koristili prekomjernu silu. Naravno, malo sile je potrebno kada radite odvraćanje", rekla je predsjednica za SRF prema pisanju The Guardiana.

The Guardian tvrdi postoje dokazi da hrvatska policija pri ophođenju s migrantima koji iz Bosne i Hercegovine uđu u Hrvatsku koristi silu te da ih potom vraća u BiH. Dopisnik The Guardiana za središnju i istočnu Europu Shaun Walker tu se poziva na članak The Guardiana iz studenog 2018. godine koji je novinar Lorenzo Tondo napisao nakon boravka u Velikoj Kladuši. U sklopu tog članka objavljeni su zvučni zapis na kojima se navodno može čuti kako hrvatski policajci tuku migrante i video snimka jednog od pretučenih migranata.

Zvučni zapis The Guardianu je predao 17-godišnji migrant iz sirijskog Kobanea Sami. "Hrvatska policija ih muči. Ljudima lome kosti", šapće Sami u snimci. Nakon nekoliko minuta, do Samija su došli ozlijeđeni Hamdi, Mohammed i Abdoul. Rebra su im bila slomljena, nosevi i usta krvavi. Tondo je tada za The Guardian napisao da je spomenute migrante hrvatska policija uhvatila prilikom pokušaja prelaska bosansko-hrvatske granice te da su ih pretukli i poslali nazad u Bosnu. Volonterska udruga No Name Kitchen, Julian Koeberer iz organizacije Liječnici bez granica (MSF) i još 35 drugih osoba za rekli su da su došli u kontakt s ljudima koje je hrvatska policija tukla ili da su sami bili žrtve premlaćivanja.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova na Tondov je članak reagirao priopćenjem u kojem je istaknuto da hrvatska policija štiti i nadzire državnu granicu Republike Hrvatske te da će državnu granicu Republike Hrvatske nastaviti nadzirati i štititi od nezakonitih migracija. MUP je, nadalje, odbacio sve The Guardianove optužbe. "Ne temelje se na provjerljivim činjenicama, a iznose ih osobe koje tijekom svog ilegalnog kretanja kroz države na tzv. zapadno-balkanskom migracijskom pravcu, krše niz nacionalnih i europskih propisa. Hrvatsku policiju i posao koji obavlja u zaštiti i nadzoru državne granice u proteklom razdoblju pokušalo se višestruko diskreditirati. Sve što je bilo moguće provjeriti, provjerilo se i optužbe su se pokazale netočnima", stoji u dijelu priopćenja.

Međutim, međunarodna nevladina udruga Human Rights Watch u utorak u The Guardianovom tekstu o izjavi predsjednice Grabar-Kitarović tvrdi da je odvraćanje ljudi preko granice ilegalno prema međunarodnom pravu. "Poricanje hrvatske nasilničke granične politike koje rade Zagreb i institucije Europske unije više nije održivo", rekla je Lydia Gall, više istraživačica za Balkan i istočnu Europsku uniju pri Human Rights Watchu. "Hrvatski granični službenici loše su se ophodili prema stotinama, ako ne i tisućama, migranata i azilanata i oni zaslužuju reparacije i pravdu."

Kako je Jutarnji već pisao, predsjednica Grabar-Kitarović izjavom za SRF zapravo potvrdila da hrvatska policija nasilno vraća migrante iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, što je protivno hrvatskim zakonima i međunarodnom pravu. Uz to, ministar unutarnjih poslova i policija kontinuirano demantiraju sva medijska izvješća i tvrdnje međunarodnih organizacija za ljudska prava da hrvatska policija tuče i pljačka migrante te ih nasilno vraća u BiH.

Predsjednica Grabar-Kitarović: "Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija"

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović reagirala je putem priopćenja za medije na napise u stranim medijima o njezinom intervjuu za švicarski SRF u kojem je rekla da je pri odvraćanju migranata koji ilegalno uđu u Hrvatsku potrebno upotrijebiti "malo sile".

"Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija.

Želim istaknuti kako hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća.

Sigurnost je temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od mojih ključnih zadaća.

To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti", stoji u priopćenju predsjednice. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:39