GORKO-SLATKA SEZONA

Guardian piše o Dubrovniku bez turista: ‘Ovo je prekrasno, u jezgri su lokalci, čuje se hrvatski‘

‘Ovo je šansa da zastanemo i zamislimo se. Turizam bi trebao biti užitak i to ne samo za one koji dolaze, već i za one koji ovdje žive‘
Dubrovnik
 Tonci Plazibat/Cropix

Obično u ovo doba na bijelom pijesku plaža Megalufa na Mallorci u Španjolskoj turisti liječe mamurluk od prošle noći ili se spremaju za novu zabavu. No ove godine, zbog pandemije koronavirusa, Mallorca ima neke nove posjetitelje – same stanovnike Mallorce, piše Guardian.

'Stanovnici Mallorce ne dolaze u Megaluf', uz smijeh kaže Laura (31) dok se s prijateljima sprema za uživanje na plaži. 'Ovaj put smo došli samo zato što znamo da nema turista.'

Ovakve scene odigravaju se u turističkim središtima diljem Europe gdje lokalno stanovništvo ponovno preuzima svoje vlastite gradove iz kojih su bili istisnuti zbog ogromnog broja turista. Trgovi nekad ispunjeni kloparanjem kotača putnih kovčega, sada odzvanjaju dječjim glasovima, dok gotovo prazne turističke znamenitosti sada pružaju intimno iskustvo i odaju dojam kao da ste u svojem vlastitom dvorištu.

Ranije ove godine, stanovnici Mallorce su početi stidljivo dijeliti vijesti o gotovo praznim plažama, što je rezultiralo time da se mnogi lokalci odluče, možda i po prvi puta u životu, posjetiti Megaluf.

'Svoju kćer nikada prije ne bih ovamo dovela', kaže Consuelo Merchante. Ovo je njezin prvi posjet Megalufu nakon gotovo 40 godina. 'Držali smo se podalje zbog britanskih turista.'

Užitak ljetovanja

No, užitak ljetovanja u vlastitom, sada praznom, gradu, ima vrlo visoku cijenu jer se nedolazak stranih turista itekako osjeti na lokalnoj ekonomiji.

'Iskustvo je i gorko i slatko', kaže Vesna Celebić, turistička voditeljica iz Dubrovnika. Proteklih godina, Dubrovčani su dijelili svoj grad s milijunima turista te podnosili zaglušujuću buku motora ogromnih kruzera i elisa helikoptera koji su nadlijetali grad.

Onda je zbog pandemije sve to iznenada stalo.

'U ovom trenutku je prekrasno. Lokalno stanovništvo vratilo se u staru gradsku jezgru. Mnogo djece se igra po ulicama, igraju nogomet na gradskim trgovima, opet čuješ hrvatski jezik', kaže Vesna.

No ipak, gruba realnost koja čeka grad ovisan o turizmu, neizbježna je. Celebić je upravo odradila tek peti turistički razgled ove sezone, a u normalnim okolnostima imala bi ih već stotinu. 'Očekuje nas ekonomska katastrofa', kaže.

I u Italiji su u ovo vrijeme gradovi i plaže puni stranih turista, no ove godine samo Talijani.

'Uz brojne niskotarifne letove, brojni mladi Talijani provodili su svoj odmor u Španjolskoj ili Grčkoj', kaže zamjenica gradonačelnika Riminija, Gloria Lisi.

No ove godine sve je drugačije pa je rivijera Riminija ispunjena domaćim gostima koji su ovdje možda i po prvi puta.

'Rimini je pun mladih posjetitelja iz okolice. To se nije dogodilo već desetljećima', kaže Lisi.

Na nekim od najpopularnijih svjetskih destinacija, upravo je ta praznina postala atrakcija za sebe. Prošli mjesec internetom je kružila slika gotovo praznog Louvrea u Parizu što je ogroman kontrast od prošle godine kad je taj muzej posjetilo skoro 10 milijuna ljudi.

Parižani u Louvreu

Mnoge je privukla ta mogućnost da napokon razgledaju slavnu galeriju, a da se ne moraju gurati s turistima.

'Provodim jutro u Louvreu da iskoristim to što nema turista. Pariz kakvog volimo mi Parižani', napisala je na Twitteru spisateljica Mira Kamdar.

No uživanje u ovom nesvakidašnjem iskustvu mnogima remeti činjenica da su pred njima teški dani jer u Europi, u prosjeku, turizam u BDP-u sudjeluje s oko 10 posto.

U Španjolskoj procjenjuju da će gubitak biti veći i od 100 milijardi dolara, a najpogođenija regija je upravo Mallorca i razvikani Megaluf.

U Barceloni u koju je prije pandemije stizalo i do 155.000 posjetitelja dnevno, turista gotova da i nema.

'Turizam je istiskivao domaće stanovništvo, a sada je obratno: turisti se mogu izgubiti među lokalcima', kaže Arlene Bayliss, marketinška stručnjakinja iz Barcelone.

Svoj grad sada vidi u posve novom svjetlu te iskorištava svaku priliku da napravi fotografije poznatih atrakcija bez turista.

Pandemija je ispraznila i smještajne kapacitete u poznatoj Gotičkoj četvrti.

'Možete satima lutati i nikoga ne sresti. Onda prođete preko trga na kojemu se igraju djeca. Posve različito', kaže Bayliss.

Ova situacija demonstrira što je sve na kocki u turističkim središtima i kakav je nesrazmjer između privlačenja turista i brige za lokalno stanovništvo.

Celebić iz Dubrovnika posebno se osvrće na pretrpan javni prijevoz i cijene stanova koji su lokalnom stanovništvu preskupi.

'Iako je ovo ekonomska katastrofa, ujedno je i šansa da zastanemo i zamislimo se. Turizam bi trebao biti užitak i to ne samo za one koji dolaze, već i za one koji žive u gradu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:09