ŽRTVA BIJESA

Gube li Rusi kompas? Putin smijenio važnog generala nakon samo 16 dana na dužnosti!

General-pukovnik Roman Berdnikov je smijenjen i zamijenit će ga general-pukovnik Oleksandr Lapin

Oleksandar Lapin i Roman Berdnikov

 Ukrajinsko Ministarstvo Obrane/twitter/

Ukrajinska vojna obavještajna jedinica (GUR) tvrdi da je general zadužen za rusku Zapadnu skupinu oružanih snaga smijenjen nakon samo 16 dana na toj dužnosti, javlja Sky News.

General-pukovnik Roman Berdnikov je smijenjen i zamijenit će ga general-pukovnik Oleksandr Lapin, navodi se u Telegram objavi GUR-a.

Budućnost generala Berdnikova, koji je prethodno zapovijedao ruskom vojnom intervencijom u Siriji, je ‘u razmatranju‘, piše GUR.

Na dužnost je imenovan tek 26. kolovoza, nakon što je zamijenio general-pukovnika Andreja Sičevoja, koji je i sam bio na toj dužnosti tek od 20. srpnja.

General pukovnik Lapin prethodno je bio načelnik Središnje grupe.

- Nakon niza poraza od strane Ukrajinskih obrambenih snaga, zapovjedništvo Zapadne skupine Oružanih snaga Ruske Federacije još je jednom promijenjeno. Kako bi se vratila ‘stabilnost upravljanja‘ skupinom, na njenom će čelu biti zapovjednik skupine postrojbi ‘Centar‘, general-pukovnik Oleksandr Lapin, zajedno sa svojim stožerom. U ovom trenutku, operativni stožer vojne postrojbe Središta je premješten iz Luganska na zapovjedno mjesto zapadne skupine. Od danas je u razmatranju kadrovska odluka u vezi s daljnjom službom general-pukovnika Romana Berdnikova. On je 26. kolovoza 2022. imenovan na dužnost zapovjednika Zapadnih oružanih snaga, zamijenivši general-pukovnika Sičevoja (bio je na položaju tri tjedna) - stoji u objavi GUR-a na Telegramu.

U lipnju se na društvenim mrežama pojavila vijest da je general pukovnik Berdnikov posljednji u nizu ruskih generala koji je poginuo dok je predvodio svoje snage u ratu u Ukrajini, no ta izvješća su se pokazala lažnima.

U svibnju je Tass pak pisao da će Zapadna vojna oblast igrati pojačanu ulogu kao odgovor na NATO-ovo jačanje u blizini ruskih granica.

Također su izvjestili da je je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da će kao rezultat toga biti formirano 12 vojnih postrojbi i podpostrojbi u zapadnom okrugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:34