PRVI PUT U POVIJESTI

Gubi mu se svaki trag: Vrhovni zapovjednik ruske vojske nije se pojavio na Putinovoj paradi

Ukrajinski su izvori još 1. svibnja prenijeli vijest da je Gerasimov ranjen u napadu pokraj Izjuma

Valerij Gerasimov

 Afp, Profimedia

Uz brojne druge stvari koje su izostale na ovogodišnjoj povorci u povodu Dana pobjede u Rusiji, možda je i najznačajnija odsutnost čelnika združenog stožera ruske vojske, generala armije Valerija Gerasimova.

Ovogodišnja parada bila je tako prva na kojoj se nije pojavio najviše rangirani general ruske vojske, uz predsjednika Vladimira Putina i ministra obrane Sergeja Šojgua treći čovjek koji u rukama drži ključeve ruskog nuklearnog arsenala. Šojgu je, za razliku od Gerasimova, i sam bio dio povorke u ponedjeljak.

image

General Valerij Gerasimov i ruski ministar obrane Sergej Šojgu

Aleksey Nikolskyi

Kremlj niti jednom riječju nije spomenuo odsutnost čelnika združenog stožera, niti pojasnio razloge njegova nedolaska na proslavu. Gerasimov je, prema zapadnim izvorima, krajem travnja osobno otputovao u Ukrajinu gdje je u zapovjednoj postaji pokraj Izjuma trebao i osobno preuzeti operativno i taktičko zapovijedanje ruskom ofenzivom na Donbas iz smjera Izjuma.

Ranjen u Ukrajini?

Ukrajinski su izvori 1. svibnja prenijeli vijest da je Gerasimov ranjen u napadu na zapovjednu postaju pokraj Izjuma, pri čemu je navodno zadobio ranu od šrapnela na bedru.

Vijest je prenio i ruski neovisni portal Angentstvo koji je tvrdio kako je Gerasimovu izvađen komad šrapnela te je general u stabilnom stanju prevezen prvo u Belgorod transportnim helikopterom Mi-8, a potom se ukrcao na transportni zrakoplov Tu-154 Ministarstva obrane. Otad mu se gubi svaki trag, no pojedini izvori navode da su ga svjedoci vidjeli kako sam ulazi u zrakoplov, bez pomoći, te da se doimao zdravo.

image

Parada u Moskvi

Alexander Nemenov

"Je li imao drugog posla? Oporavlja li se od rane? Je li izrezan sa slike?", napisao je na Twitteru bivši zapovjednik američkih snaga u Europi, general Ben Hodges.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak u govoru povodom Dana pobjede i vojne parade na središnjem moskovskom trgu odao počast ruskim oružanim snagama u ukrajinskom Donbasu poručivši da se tamo brani domovina.

'Borba za sigurnost Rusije'

Vojnici i dragovoljci koji se bore u Donbasu, u istočnoj Ukrajini, bore se za sigurnost Rusije, bore se za domovinu, rekao je Putin na Crvenom trgu.

"Borite se za svoju domovinu, za njezinu budućnost", poručio je Putin vojnicima na godišnjoj, tradicionalnoj paradi kojom se obilježava pobjeda Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

"Braneći domovinu kada se odlučuje o njezinoj sudbini uvijek je bila svetinja. Danas se borite za naš narod u Donbasu, za sigurnost Rusije, naše domovine", nastavio je.

image

Parada u Moskvi

Kirill Kudryavtsev

Rusija je, podsjetio je, obećala da će "osloboditi" Donbas od Kijeva i dodao da su ljudi tamo bili izloženi velikoj agresiji, da su i "živi spaljivani".

Također je kazao da je smrt svakog vojnika i časnika bolna za Rusiju te da će država učiniti sve za skrb njihovih obitelji.

U govoru je pobudio sjećanje na sovjetsko herojstvo u Dugom svjetskom ratu i svoju vojsku pozvao da ostvare pobjedu

Govor je završio povikom okupljenim vojnicima: "Za Rusiju. Za pobjedu".

Govor od 11 minuta

U svom govoru nije zaboravio više puta istaknuti da se Ukrajina naoružala oružjem NATO-a i da stoga predstavlja prijetnju Rusiji.

U 11-minutnom govoru na 75. dan ofenzive na Ukrajinu nije ništa rekao kako napreduje ruska "specijalna operacija" i nije dao do znanja koliko dugo bi mogla trajati.

U više navrata je usporedio rat u Ukrajini, kojeg opisuje kao bitku protiv nacistički orjentiranih ukrajinskih nacionalista, s izazovima Sovjetskog Saveza nakon invazije Adolfa Hitlera 1941.

Putin je rekao da se Rusija preventivno oduprijela agresiji jer se NATO širio i dostavljao naoružanje na njezine granice.

On je kazao kako je prijetila invazija ruskim teritorijima, uključujući Krim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:52