SPORNA PJESMA

Guše prava LGBT osoba!?: Školarcima zabranjeno pjevati klasik Dolly Parton, roditelji šokirani

Cijela se situacija zakuhala kada je učenik prvog razreda smišljao pjesme koje će izvesti za proljetni koncert

Dolly Parton i Miley Cyrus

 Nbc/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Škola u Wisconsinu zabranila je učenicima prvog razreda da pjevaju pjesmu Dolly Parton i Miley Cyrus o "prihvaćanju" na ovogodišnjem školskom proljetnom koncertu, rekavši da je previše "kontroverzna".

Pjesma, “Rainbowland,” slavi prihvaćanje i uključuje stihove poput “ne bi li bilo lijepo živjeti u raju, gdje smo slobodni biti točno ono što jesmo".

Cijela se situacija zakuhala ranije ovog mjeseca, kada je učenik prvog razreda smišljao pjesme koje će izvesti za proljetni koncert u Osnovnoj školi Heyer. Njezina majka, Sarah Schindler, rekla je da je na njezinom popisu “Rainbowland”, kao i “What a Wonderful World” Louisa Armstronga i “Rainbow Connection” žapca Kermita. Nekoliko dana kasnije, djevojčica je rekla majci da joj nije dozvoljeno pjevati “Rainbow Connection” ili “Rainbowland”.

"Rainbow Connection” je u konačnici bila dopuštena, ali pjesma Dolly Parton nije, piše VICE.

- Moji učenici prvog razreda bili su tako uzbuđeni što će pjevati Rainbowland za naš proljetni koncert, ali naša uprava je to zabranila - ispričala je Melissa Tempel, učiteljica u osnovnoj školi Heyer, ujedno i Schindlerove kćeri.

- Prije četiri godine imali smo aktivan tim za raznolikost, a sada smo samo Florida... - rekla je Tempel u drugom tweetu.

image

Dolly Parton i Miley Cyrus

Nbc/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Neki komentatori na internetu vjeruju da su pjesme zabranjene zbog podjeljenih mišljenja o LGBTQ zajednici. Jedna stanovnica Waukesha, Leigh Radichel Tracy, čija su djeca u istom školskom okrugu, izjavila je za Times da je "školski okrug Waukesha doista suzbio sve po pitanju LGBTQ kulture".

- Tako je tužno što školski okrug Waukesha ovo smatra "kontroverznim". To je pjesma o prekrasnom mjestu prihvaćanja - naglasila je. Schindler se navodno obratila učiteljici svoje kćeri, ravnatelju škole u osnovnoj školi Heyer i školskom okrugu Waukesha. Duge se često povezuju s ponosom, ali Schindler je u komentaru za Times rekla da su duge također povezane s proljećem. Objasnila je da ne razumije zašto bi pjesma bila kontroverzna.

image

Dolly Parton i Miley Cyrus

Nbc/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

U izjavi poslanoj VICE Newsu, Kelly Piacsek, predsjednica školskog odbora Waukesha, rekla je da bi se pjesma "mogla smatrati kontroverznom" u skladu s politikom okruga. Prema školskom odboru, kada je učiteljica glazbenog otišla ravnatelju "kako bi utvrdila bi li Rainbowland bila prihvatljiva za korištenje na koncertu prvog razreda, ravnatelj je nju zamolio da odabere drugu pjesmu".

- “Rainbow Connection" bit će izveden kao dio nadolazećeg glazbenog koncerta prvog razreda zajedno s drugim glazbenim djelima - stoji u priopćenju. Također, u priopćenju se navodi da odbor za obrazovanje nije bio uključen u ovaj slučaj.

Wisconsin nije jedina država u kojoj je došlo do gušenja prava LGBTQ osoba. Anti-LGBTQ raspoloženje zahvatilo je dijelove SAD-a, sa stotinama zakona koji ograničavaju LGBTQ prava uvedeni samo ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:01