KRSTARICA NA DNU MORA

Gusti crni dim i opća panika: ‘Lako je moguće da je ovo zadnja snimka Moskve prije potonuća‘

- Ne možemo potvrditi autentičnost, ali ne postoji previše ruskih brodova te klase koji su završili u plamenu..., stoji u opisu

Moskva u plamenu

 Twitter

Društvenim mrežama počele su kružiti fotografije na kojima se navodno vidi oštećena ruska krstarica Moskva prije nego što je potonula. Iako nigdje nije potvrđeno da je na fotografijama upravo Moskva, stručnjaci kažu kako nema previše dvojbi:

- Čini se da je ovo autentična fotografija Moskve nakon što je pogođena ukrajinskim projetkilom - napisao je na Twitteru Rob Lee s Odjela za ratne studije s King's Collegea u Londonu.

Također, na Twitter računu s kojega je objavljena fotografija, OSINTtechnical, napisano je.

- Ne možemo potvrditi autentičnost, ali ne postoji previše ruskih brodova te klase koji su završili u plamenu...

Na društvenim mrežama nešto kasnije se pojavio i video koji navodno prikazuje rusku krstaricu u plamenu.

Zapadni mediji prošlog su tjedna objavili da su poginuli skoro svi članovi posade koji su se nalazili na zapovjednom brodu ruske Crnomorske flote.

No, ubrzo su reagirale ruske vlasti koje su na Krimu postrojile navodne članove posade koji su preživjeli potonuće broda. Na snimci koju je objavilo rusko Ministarstvo obrane se vidi kako su se postrojili u krimskom lučkom gradu Sevastopolju, gdje ih pozdravlja zapovjednik ruske mornarice admiral Nikolaj Anatolijevič Jevmenov. Ministarstvo citira Jevmenova koji je navodno rekao da će časnici i članovi posade "nastaviti svoju službu".

Rusi i dalje tvrde da je raketna krstarica Moskva potonula u olujnim vodama nakon požara i eksplozija uzrokovanih streljivom koje je bilo uskladišteno na brodu. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je Moskva potonula za vrijeme pokušaja tegljenja u luku po olujnom vremenu.

No Sjedinjene Američke Države potvrdile su da je brod pogođen dvjema ukrajinskim raketama Neptun te da je upravo to izazvalo požar i potonuće krstarice.

Ruske vlasti također su tvrdile da je svih 510 članova posade Moskve evakuirano te da su prevezeni na sigurno u Sevastopolj na Krimu, koji je Rusija anektirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2022 07:16