COP27 U EGIPTU

Guterres: ‘Imamo dvije opcije - pakt o klimatskoj solidarnosti ili pakt o kolektivnom samoubojstvu‘

Glavni tajnik UN-a rekao je tijekom govora u sinajskom Šarm El Šeiku kazao kako se svijet opasno približava točki bez povratka

Guterres poziva na prekid ovisnosti o fosilnim gorivima i izgradnje elektrana na ugljen u zemljama OECD-a do 2030., a u ostatku svijeta do 2040. godine

 Drew Angerer/Getty Images/AFP

Svijet ima dvije opcije - pakt o klimatskoj solidarnosti ili pakt o kolektivnom samoubojstvu, upozorio je u ponedjeljak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na klimatskom skupu COP27 u Egiptu.

Guterres je u govoru u sinajskom Šarm El Šeiku kazao kako se svijet opasno približava točki bez povratka koja će klimatske promjene učiniti nepovratnima, a da se čovječanstvo „na autocesti prema klimatskom paklu kreće s nogom na papučici gasa“.

U svom govoru punom upozorenja Portugalac je naglasio kako je „dobra vijest“ da svijet ima znanje, financije i tehnološka sredstva za borbu protiv klimatskih promjena te da prilika još nije propuštena.

Ono što je potrebno u „ključnom desetljeću", u kojem će bitka s klimatskim promjenama biti "dobivena ili izgubljena", veće su zajedništvo i međunarodna solidarnost, istaknuo je Guterres.

Rekao je kako je svijet suočen s mnogim krizama, no da ona klimatska zbog toga ne smije biti gurnuta u drugi plan, posebice jer je velik dio aktualnih sukoba povezan s „klimatskim kaosom“.

„Rat u Ukrajini razotkrio je velik rizik naše ovisnosti o fosilnim gorivima“, naglasio je.

Guterres je stoga u Šarm El Šeiku, u koji je stiglo više od 120 državnih čelnika, pozvao na „povijesni“ pakt između razvijenih i ekonomija u razvoju.

„Ili će biti pakt o klimatskoj solidarnosti, ili onaj o kolektivnom samoubojstvu“, dramatičan je bio glavni tajnik UN.a.

Predloženi pakt o klimatskoj sigurnosti sastojao bi se od dodatnih obaveza država prema redukciji emisija te ubrzavanje energetske tranzicije zemalja u razvoju kroz pomoć bogatijih nacija i međunarodnih financijskih institucija.

Guterres poziva na prekid ovisnosti o fosilnim gorivima i izgradnje elektrana na ugljen u zemljama OECD-a do 2030., a u ostatku svijeta do 2040. godine.

Izdvojio je dva najveća svjetska gospodarstva, Kinu i SAD, kao zemlje s „posebnom odgovornošću“ da se taj pakt ostvari.

Kineski predsjednik Xi Jinping ne dolazi u Egipat, dok američki predsjednik Joe Biden stiže nakon izbora na sredini mandata koji se održavaju u utorak i na kojima bi kontrolu nad dva doma Kongresa mogli preuzeti republikanci neskloni međunarodnoj klimatskoj akciji.

Svijet se nada da će se dvojica čelnika susreti na marginama sastanka G20 koji će održati na Baliju i od tamo poslati pozitivan signal na skup u Egiptu koji završava nekoliko dana kasnije.

Guterres je naglasio kako se treba vratiti povjerenje između zemalja sjevera i juga, a da vodstvo u klimatskoj akciji trebaju preuzeti upravo države G20.

Glavni tajnik rekao je i kako svijet mora shvatiti „surovu istinu“ da su posljedice klimatskih promjena već tu, pa je pozvao da se pitanje mehanizma ‘gubitka i šteta‘, o kojem će se raspravljati na ovogodišnjem skupu, više ne „gura pod tepih“ jer je to „moralni imperativ“.

Riječ je o zasebnom fondu čiji bi cilj bio pomagati državama za nošenje s posljedicama klimatskih promjena, „onih koje su im najmanje pridonijele“.

Guterres je u svom govoru pozvao i na stvaranje univerzalnih sustava ranih upozorenja na klimatske katastrofe unutar pet godina, kao i na oporezivanje ekstraprofita naftnih kompanija kako bi se taj novac preusmjerio u klimatske akcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 19:41