UKINUTA ‘AUTONOMIJA‘

Guverner Floride servirao osvetu Disneyju jer su se suprotstavili njegovom zakonu: ‘U gradu je novi šerif!‘

DeSantis tvrdi da je preuzeo kontrolu nad Disneyjem zato što se taj tematski park nalazio u povlaštenoj poziciji

Ron DeSantis

 Orlando Sentinel/tns/abaca/Abaca Press/Profimedia/Orlando Sentinel/tns/abaca/abaca Press/profimedia

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon koji mu daje kontrolu nad samoupravnim distriktom Walt Disney Worlda, kažnjavajući tako američkog diva zabave zato što se usprotivio njegovu zakonu koji marginalizira LGBT zajednicu.

DeSantis je u ponedjeljak potpisao zakon kojim savezna država Florida preuzima kontrolu nad Reedy Creek Improvement Districtom, lokalnim vladinim tijelom koje je Disneyju 55 godina davalo jedinstvene ovlasti u središnjoj Floridi.

Taj zakon omogućava guverneru da raspusti postojeći Upravni odbor okruga i zamijeni ga peteročlanim odborom po vlastitom izboru. Osim što nadzire razvoj usluga koje Disney pruža u svojim tematskim parkovima u državi Floridi, taj odbor također ima ovlasti prikupljanja prihoda za plaćanje nepodmirenog duga i pokrivanje troškova usluga.

DeSantis tvrdi da je preuzeo kontrolu nad Disneyjem zato što se taj tematski park nalazio u povlaštenoj poziciji naspram drugih parkova koji nemaju "vlastitu vladu". Ipak, pravi je razlog vjerojatno osveta zato što se Disney usprotivio državnom zakonu "Ne govori gay", koji ograničava rasprave o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u školama. U ožujku je Disneyjev tadašnji glavni izvršni direktor Bob Chapek javno izrazio razočaranje zakonom koji ograničava LGBTQ+ diskusije u školama.

"Danas je konačno došao kraj korporativnom kraljevstvu. U gradu je novi šerif i na dnevnom redu naći će se odgovornost", rekao je DeSantis, pojavivši se na pragu Walt Disney Worlda.

DeSantis je već objavio svoja imenovanja u rekonstruirani odbor, uključujući Martina Garciju, odvjetnika iz Tampe i republikanskog donatora čija je privatna investicijska tvrtka pridonijela s 50.000 dolara DeSantisovu ponovnom izboru za guvernera. U odboru bi se trebala naći i Bridget Ziegler, suosnivačica konzervativne organizacije Moms for Liberty i supruga Christiana Zieglera, novog predsjednika podružnice Republikanske stranke u saveznoj državi Floridi.

Disney World je najveći poslodavac u središnjoj Floridi s gotovo 75.000 zaposlenika, a u 2021. tematski park je privukao 36,2 milijuna posjetitelja, prema podacima Themed Entertainment Associationa.

Suprotstavljajući se Disneyju, DeSantis je dodatno zacementirao svoju reputaciju kulturnog ratnika spremnog boriti se protiv navodnih političkih neprijatelja i upotrijebiti moć državne vlade za postizanje političkih ciljeva, piše The Guardian. Očekuje se da će DeSantis nastaviti koristiti tu strategiju dok se priprema službeno objaviti kandidaturu za Bijelu kuću.

DeSantis se trenutačno smatra jednim od najsnažnijih protukandidata Donaldu Trumpu za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine. Nadolazeći mjeseci bit će ključni za DeSantisa dok gradi svoj profil izvan Floride.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:34