NAKON 50 GODINA

Guverner Oklahome potpisao jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u SAD-u: Nema iznimke ni u slučaju incesta

Tekst predviđa medicinske iznimke u pristupu pobačaju, ali ne u slučaju silovanja i incesta

Prosvjedi protiv zabrane pobačaja u Washingtonu 

 Jason Redmond/AFP

Republikanski guverner Oklahome, na jugu Sjedinjenih Država, objavio je da je u utorak potpisao zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće, što je jedan od najrestriktivnijih u zemlji, dok se Vrhovni sud sprema da preispita to pravo na saveznoj razini.

"Zastupam svih četiri milijuna stanovnika Oklahome koji, golemom većinom, žele zaštiti nerođeno dijete", napisao je na Twitteru Kevin Stitt, potpisavši tekst koji je u četvrtak nakon glasovanja donio parlament te savezne države.

"Želim da Oklahoma bude država koja će, više od drugih u zemlji, podupirati život od začeća", rekao je. Tekst predviđa medicinske iznimke u pristupu pobačaju, ali ne u slučaju silovanja i incesta.

U ovu konzervativnu saveznu državu zadnjih mjeseci su stizale tisuće Teksašanki kako bi pobacile, pošto je sličan zakon donesen u toj susjednoj državi.

Teksas je u rujnu 2021. donio zakon o zabrani svakog pobačaja od trenutka kada se na ultrazvučnom pregledu mogu čuti otkucaji djetetova srca, što je otprilike oko četiri tjedna nakon začeća.

Vrhovni sud zadnjih mjeseci ispituje jesu li ti dokumenti zakoniti.

Časopis Politico objavio je u ponedjeljak navečer nacrt odluke Vrhovnog suda o tom pitanju, što upućuje na to da bi ta savezna ustanova mogla vratiti državama pravo odlučivanja o pobačaju, koji je gotovo 50 godina bio legalan u čitavoj zemlji.

Objava tog dokumenta, kojega je vjerodostojnost potvrdio Sud, koji ipak napominje da odluka nije konačna, podigla je buru u Washingtonu i nagnala demokratskog predsjednika Joea Bidena da opetuje svoju potporu zagovornicima pobačaja.

Ako najviši sud ukine presudu u slučaju "Roe protiv Wadea", zemlja će se vratiti u situaciju kakva je bila do 1973., kada je svaka država mogla zabraniti ili odobriti pobačaj.

Ukupno 26 konzervativnih država, većinom u središtu i na jugu SAD-a, poput Wyominga, Tennesseeja i Južne Karoline, spremne su na bezuvjetnu zabranu pobačaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2023 01:40