‘PUCAMO POD PRITISKOM‘

Guverner Teksasa poslao u LA autobus pun migranata: ‘Ovo vam je tek prvi u nizu, spremite se za još‘

Grupe za zaštitu prava migranata takvu su praksu oštro osudile kao bešćutnu

Greg Abbott

 Brandon Bell/Getty Images Via Afp

Greg Abbott, republikanski guverner Teksasa, sredinom tjedna poslao je prvi, dupkom puni, autobus tek pridošlih migranata iz svoje savezne države za Los Angeles te je administraciji Kalifornije najavio da je "to tek prvi u nizu autobusa koje mogu očekivati narednih tjedana".

- Zahvaljujući tome što Bidenova administracija ne uspijeva uspostaviti kontrolu nad južnom granicom, mali teksaški gradići koji se nalaze nedaleko od Meksika pucaju pod pritiskom nekontroliranih priljeva migranata. Kako je L.A. grad u koji većina njih želi otići, odlučio sam im pomoći na njihovom teškom putu – napisao je Abbott na Twitteru, istaknuvši da Los Angeles (na čijem je čelu demokratkinja Karen Bass) "ionako želi postati utočište ilegalnih migranata".

Riječ je o svojevrsnom modusu operandi kojeg preuzima sve veći broj republikanskih guvernera, osobito graničnih saveznih država. Abbott je samo prošle godine desetke tisuća migranata autobusima iz Teksasa poslao u Washington DC, New York, Chicago i Philadelphiju, a posebno je kontroverzan bio slučaj kada je jedan od njegovih autobusa s migrantima iz Latinske Amerike stao ispred rezidencije potpredsjednice Kamale Harris u američkoj prijestolnici.

Grupe za zaštitu prava migranata takvu su praksu oštro osudile kao bešćutnu, optuživši guvernera da eksploatira najranjivije skupine ljudi za vlastitu političku dobit. Za isto ga je optužila i gradonačelnica Los Angelesa Karen Bass.

- Činjenica da jedan demokratski izabrani lider može koristiti ljudska bića kao pijune u svojim jeftinim političkim igrama je najblaže rečeno odurna. No, to nas nije iznenadilo i neće nas obeshrabriti. Naš tim za izvanredne situacije spremno će dočekati novopridošle migrante otvorena srca – poručila je gradonačelnica Bass, istaknuvši da otkad je preuzela kormilo nad najvećim gradom u Kaliforniji prošle godine redovito izvlači deblji kraj u smicalicama koje joj priređuju republikanski guverneri.

Grupa od 40 migranata stigla je na stanicu Union Station u večernjim satima, a tamo su ih dočekali volonteri nevladinih udruga koji su ih odveli u obližnju crkvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:47