‘MORA BITI DOBROVOLJNO‘

Guverner Teksasa usprotivio se Bidenu i zabranio nametanje obveze cijepljenja protiv Covida-19

U naredbi stoji da ‘nijedan subjekt u Teksasu‘ ne može tražiti dokaz o cijepljenju od primjerice zaposlenika ili kupaca
 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Guverner Teksasa Greg Abbott izdao je izvršnu naredbu kojom je u ponedjeljak zabranio da tvrtke ili drugi subjekti pojedincima u toj državi nameću obvezu cijepljenja protiv Covida-19.

Tim se potezom republikanski guverner Abbott usprotivio predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, demokratu koji posljednjih mjeseci poziva poslodavce diljem zemlje da svojim zaposlenicima narede cijepljenje protiv koronavirusa ili im zaprijete otkazom.

“Cjepivo protiv koronavirusa je sigurno, učinkovito i naša je najbolja obrana protiv virusa, ali trebalo bi ostati dobrovoljno, a ne nametnuto”, napisao je Abbot u izjavi.

U naredbi stoji da “nijedan subjekt u Teksasu” ne može tražiti dokaz o cijepljenju od nijednog pojedinca, primjerice od svojih zaposlenika ili kupaca.

Tehnološki giganti Facebook Inc i Google (Alphabet Inc) zatražili su od svojih zaposlenika posjedovanje potvrde o cijepljenju kako bi se mogli vratiti u svoje urede, a obje tvrtke zapošljavaju veliki broj ljudi u Teksasu. I zrakoplovna tvrtka American Airlines naredila je svojim zaposlenicima iz SAD-a da joj do 24. studenog moraju predočiti potvrdu o cijepljenju ili će dobiti otkaze. Nametnuli su obvezu cijepljenja za 60 tisuća svojih zaposlenika iz SAD-a, od kojih je oko 9 tisuća iz Teksasa.

Obveza cijepljenja postala je gorući politički problem u Sjedinjenim Državama, a mnogi konzervativci smatraju da je time država prekoračila svoje ovlasti, dok zagovornici obvezu vide kao ključnu u borbi protiv koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:08