Republikanac Gordon

Guverner Wyominga potpisao zakon kojim zabranjuje korištenje pilula za pobačaj

Kršenje zakona će se smatrati kaznenim djelom, za koje se može odrediti zatvorska kazna do šest mjeseci ili novčana kazna do 9000 dolara
 Allison Bailey/nurphoto/Shutte/Allison Bailey/nurphoto/Shutte

Guverner američke savezne države Wyoming Mark Gordon u petak je potpisao zakon kojim se zabranjuje korištenje ili propisivanje pilula za pobačaj, a koji je ranije ovog mjeseca izglasan u državi kojom upravljaju republikanci.

Republikanac Gordon je zakon potpisao u vrijeme kada savezni sudac u državi Teksas razmatra zabranu abortivnog kemijskog sredstva mifepriston na nacionalnoj razini kao odgovor na tužbu skupina koje se protive pobačaju.

Srž zakona koji se sastoji od dvije stranice jest da nezakonitim čini "propisivanje, dijeljenje, distribuciju, prodaju ili korištenje bilo kojeg sredstva u svrhu izazivanja ili obavljanja pobačaja".

Takozvane pilule za "dan poslije", kontracepcijske pilule koje se izdaju na recept i koriste nakon spolnog odnosa, a prije no što se trudnoća može potvrditi, izuzete su iz zabrane.

Ova mjera također uključuje izuzeće za bilo kakav postupak nužan da bi se ženu zaštitilo "od neposredne opasnosti koja bitno ugrožava njen život ili zdravlje" kao i za bilo kakvo liječenje "prirodnog spontanog pobačaja prema trenutno prihvaćenim medicinskim smjernicama".

Kršenje zakona će se smatrati kaznenim djelom, za koje se može odrediti zatvorska kazna do šest mjeseci ili novčana kazna do 9000 dolara.

Mjera utvrđuje da žena "nad kojom se kemijski pobačaj izvodi ili pokušava (izvesti) neće biti kazneno gonjena".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2024 04:04