KRIZA

Gužva na Atlantiku, Amerikanci objavili: Ovo je flota koja spašava Europu!

Od 76 američkih LNG brodova u tranzitu, 10 tankera koji zajedno prevoze 1,6 milijuna kubika goriva kao odredište su deklarirali Europu

Flota za Europu

 Bloomberg Screenshot

Cijena plina u Europi premašila je 1800 dolara za 1000 kubika. Stručnjaci procjenjuju da cijene rastu jer ruski Gazprom nije rezervirao kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Poljsku plinovodom Jamal-Europa. Iz tog razloga, fizički tok plina krenuo je u obrnutom smjeru, iz Njemačke prema Poljskoj.

Istodobno, ruski predsjednik Vladimir Putin optužuje Europu da je sama stvorila plinski problem i poručio europskim čelnicima da sami riješe problem. Na tom tragu stiže vijest da flota američkih teretnjaka s ukapljenim prirodnim plinom stiže u Europu.

Od 76 američkih LNG brodova u tranzitu, 10 tankera koji zajedno prevoze 1,6 milijuna kubika goriva za toplane i elektrane kao odredište su naznačili Europu, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg.

Još 20 tankera koji prevoze oko 3,3 milijuna kubika prelaze Atlantski ocean i na putu su prema Europi. Gotovo trećina tereta dolazi iz LNG izvoznog terminala u Louisiani - Cheniere Energy Inc.’s Sabine Pass. Američki LNG izvozni terminali u nedjelju su postigli rekordne protoke.

Dosad je Azija bila glavno odredište za LNG brodove, ali to se promijenilo ove zime zbog energetske krize u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 00:05