TRAŽENI HAKERAŠ

Gvatemala će SAD-u izručiti softveraša McAfeeja: Sumnja se da je umješan u ubojstvo jednog Amerikanca!

GUATEMALA - Gvatemala je u srijedu objavila da će u Sjedinjene Države deportirati Johna McAfeeja, softverskoga pionira i nekadašnjeg milijunaša iz Silicijske doline kojega Amerika traži radi istrage u Belizeu, gdje je umiješan u ubojstvo jednog Amerikanca.

McAfeeja već tjedan dana drže u Gvatemali u kojoj se pojavio pošto je gotovo mjesec dana izbjegavao vlasti Belizea. Njegovi odvjetnici uspjeli su spriječiti pokušaj deportacije u Belize .

"U skladu sa zakonom, John McAfee bit će izručen zemlji svoga podrijetla", rekao je Fernando Lucfero, glasnogovornik gvatemalskoga ureda za useljeništvo.

Gvatemala drži 67-godišnjega McAfeeja od prošle srijede kad je uhićen jer je ilegalno ušao u zemlju sa svojom 20-godišnjom djevojkom Beližankom.

McAfee je najavio da će otići na Floridu. "Idem u 15:30 u Miami", rekao je u telefonskome razgovoru za Reuters i krenuo na aerodrom. "To mi je bila jedina mogućnost. Ne mogu otići letom koji staje u bilo kojoj zemlji, a samo dva leta danas idu u Ameriku", dodao je.

Policija u Belizeu želi ga ispitati u vezi s ubojstvom Amerikanca Gregoryja Faulla, njegova susjeda na karipskome otoku Ambergris Cayeu.

Njih su se dvojica znala svađati, među ostalim i zbog McAfeejevih neodgojenih pasa. Vlasti u Belizeu kažu da on nije prvi osumnjičeni u tome slučaju.

Ekscentrični informatičar koji se obogatio protuvirusnim softverom što nosi njegovo ime, vodi dnevnik o svojem životu i objavljuje ga na blogu na stranici www.whoismcafee.com. On tvrdi da će ga vlasti u Belizeu ubiti ako se preda. Tvrdi da nema nikakve veze sa Faullovom smrću te da ga vladajuća stranka Belizea progoni jer odbija platiti dva milijuna dolara mita.

Premijer Belizea odbacuje te tvrdnje i kaže da je McAfee paranoičan i "skrenuo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:12