ČELNIK KOSOVA

Haag podigao optužnicu protiv Hashima Thacija, propao njegov sastanak u Bijeloj kući s Vučićem

Optužnica je "rezultat dugotrajne istrage i izražava uvjerenje SPO-a da može van razumne sumnje dokazati sve optužbe"
Hashim Thaci
 Armend Nimani

Ured specijalnog tužitelja za ratne zločine na Kosovu u Haagu u srijedu je objavio da je podnio optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija i "drugih".

Optužnica je "rezultat dugotrajne istrage i izražava uvjerenje SPO-a (Ureda specijalnog tužitelja) da može van razumne sumnje dokazati sve optužbe", stoji u priopćenju haškog tužiteljstva.

U optužnici se navodi da Hashim Thaci, Kadri Veseli, zapovjednik protuobavještajne službe u vrijeme rata na Kosovu krajem devedesetih, a trenutno vođa kosovske oporbe, i drugi osumnjičeni iz optužnice snose kaznenu odgovornost za skoro 100 ubojstava, a identitet žrtava, među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, je poznat.

Tužiteljstvo kaže kako je smatralo nužnim objaviti javno priopćenje zbog "kontinuiranih pokušaja Hashima Thacija i Kadrija Veselija da ometaju i podrivaju rad Specijalnih vijeća za Kosovo koja čine međunarodni suci. Oni su, prema navodima, vodili tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalna vijeća osnovana kao sud, i na drugi način opstruirali rad suda, kako ne bi bili "izvedeni pred lice pravde", tvrdi tužiteljstvo.

"Takvim postupcima g. Thaci i g. Veseli su pokazali da su im osobni interesi važniji od žrtava njihovih zločina, načela pravne države i cjelokupnog naroda Kosova", ocjenjuje tužiteljstvo u priopćenju i napominje kako sudac Specijalnih vijeća za Kosovo trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio hoće li je potvrditi.

Specijalna sudska vijeća sude po zakonima Kosova, čine ih međunarodni suci i tužitelji, a financira EU.

Thaci i Veseli su bili među glavnim zapovjednicima u Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) tijekom sukoba krajem devedesetih sa srbijanskim snagama, a ranije su već nijekali upletenost u bilo kakve ratne zločine. Tužiteljstvo nije navelo dodatne pojedinosti o njihovim navodnim ratnim zločinima.

Sud ima sjedište u Haagu dijelom i kako bi se štitili svjedoci, jer su prije njegovog osnivanja neke istrage viših časnika OVK-a narušene zastrašivanjem i pritiscima na svjedoke.

Thaci je kasnije ovoga tjedna trebao putovati u Washington na prvi krug pregovora sa Srbijom o normalizaciji odnosa u kojima posreduje Bijela kuća, no u međuvremenu je put otkazao.

Do sada niti jedan od čelnih ljudi OVK-a nije osuđen za ratne zločine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2024 09:37