5,8 MILIJUNA FRANAKA

Haiti će dobiti novac koje je ukrao bivši diktator Baby Doc Duvalier

Jedna od najsiromašnijih država svijeta mogla bi dobiti 5,8 milijuna franaka koje je ukrao bivši diktator
 AP

ŽENEVA - Švicarska je počela proces vraćanja novca bivšeg haićanskog diktatora Jean-Claudea “Baby Doca” Duvaliera, priopćile su vlasti u Bernu.

Više od 5,8 milijuna švicarskih franaka zamrznuto je od 1986., a sada bi trebalo biti vraćeno u Haiti - jednu od najsiromašnijih država svijeta. Naime, donedavno su zemlje do novca svojih korumpiranih diktatora skrivenog u švicarskim bankama mogle doći samo ako je lider bio pravomoćno osuđen za korupciju, što je bio problem za mnoge države s nerazvijenim pravosuđem. No, novi švicarski Federalni zakon o povratu imovine politički istaknutih osoba stečene na nezakonit način, koji je na snagu stupio u veljači, omogućuje da se novac državi vrati i bez sudske presude ako vlasnik računa ne može dokazati da je novac stečen na zakonit način.

Švicarska je zamrznula i 70 milijuna franaka na računima Laurenta Gbagboa, bivšeg predsjednika Obale Bjelokosti. Novac je zamrznut u siječnju, nakon što je Gbagbo odbio priznati poraz na izborima.

U posljednjih 25 godina, Švicarska je blokirala i novac na računima filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa te zairskog Mobutu Sekoa, što je tužiteljima u tim državama dalo vremena da zatraže povrat novca unatoč dugotrajnim sudskim postupcima. Švicarska je vratila i 800 milijuna dolara Nigeriji s računa nigerijskog vojnog vođe Sanija Abache iako je procedura trajala četiri do pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:26