CYBER TERORIZAM

Hakeri napali MMF! Od napada će veliku korist imati korporacije i burzovni mešetari?

MMF posjeduje podatke za zemlje koje su na rubu krize što informacije od neprocjenjive važnosti za korporacije i burzovne mešetare

Međunarodni monetarni fond (MMF) , koji još uvijek djeluje bez glavnog čelnika nakon što je dosadašnji direktor Dominique Strauss-Kahn uhićen zbog optužbe za pokušaj silovanja, bio je meta masivnog, sofisticiranog i vrlo ozbiljnog hakerskog napada čiji opseg se još uvijek utvrđuje. Napad se dogodio neposredno prije uhićenje Strauss-Kahna, javljaju strane agencije.

Glasnogovornik MMF-a David Hawley izjavio je kako Fond i dalje normalno djeluje te nije davao detaljnije informacije oko hakerskog napada kojeg je opisao kao 'IT incident'. Također, nije poznat ni uzrok te motiv napada kao ni koje su informacije ukradene.

Institucija, sa sjedištem u Washingtonu, svojim je zaposlenicima poslala obavijest kojim ih se upozorava da su njihova poslovna računala kompromitirana te da je primijećen 'sumnjiv prijenos podataka'. Upozorenje, poslano 1. lipnja, od zaposlenika traži da paze na sumnjivu elektronsku poštu i poveznice.

U trenutku cyber-napada fond je bio usred rada na gospodarskom programu oporavka za Portugal, Grčku i Irsku, a uz to je obrađivao i podatke za zemlje koje su na rubu krize - iz kojih se lako može iščitati kojim se smjerom tržište kreće - što su podaci od neprocjenjive važnosti za korporacije i burzovne mešetare.

O ozbiljnosti napada govori i činjenica da je Svjetska banka prekinula sve računalne veze s MMF-om kako bi se zaštitila o krađe povjerljivih informacija. To je učinjeno, stoji u priopćenju Banke, strogo iz mjera zaštite.

Ovo je posljednji u nizu velikih hakerskih napada koji su u posljednjih mjesec dana pogodili velike svjetske korporacije. Prvi se na udaru našao Sony s čije su igračke mreže hakeri ukrali podatke od 100 milijuna korisnika. Uslijedio je napad i na američku kompaniju Lockheed Martin, koja proizvodi naoružanje za američku vojsku, te na pružatelja usluga elektronske pošte za kompanije koje se bave marketingom za Best Buy i Target.

I Google je bio meta hakerskog napada, za koji su optuženi kineski hakeri, u kojem su ciljevi bili povjerljivi podaci američkih dužnosnika.

Anonymousi hakirali španjolsku policiju kao odmazdu za uhićenje svoja tri člana

MADRID - Španjolska policija priopćila je kako su hakeri privremeno blokirali njene službene stranice u osvetu zbog uhićenja tri osobe koje se sumnjiči da su aktivisti međunarodne grdupe hakera Anonymous.

Napad se, prema izvješću policije, dogodio u nedjelju oko 2 sata ujutro prema lokalnom vremenu (1 sat ujutro prema CET-u), no nije onesposobio policijske servere. Grupa Anonymous je preuzela odgovornost.

U petak je policija obavijestila javnost kako je uhitila tri osobe španjolske podružnice Anonymousa, koji su napadali korporativne i državne internetske stranice diljem svijeta. Među uhićenima je i muškarac čiji je server korišten u hakiranu Sonyjeve Plastation mreže, no istaknuto je kako niti jedan od prevedenih nije sudjelovao u travanjskom cyber-napadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:38