CYBER ODMAZDA

Hakeri srušili stranice MasterCarda i švedskog tužiteljstva zbog uhićenja Assangea

Grupa hakera 'Anonimus' danas je srušila internetsku stranicu Mastercarda (stranica i dalje ne radi, 14 sati) nakon što je kompanija onemogućila svojim korisnicima da daju donaciji zviždačkoj organizaciji WikiLeaks .

Osim MasterCarda Anonimusi su srušili i internetsku stranicu švedskog državnog tužiteljstva koje je nedavno podiglo optužnicu protiv Juliana Assangea koja ga tereti za silovanje dvije žene . Osnivač WikiLeaksa zbog te je optužnice uhićen u utorak u Londonu .

Anonimusi su na svom Twitter profilu objavili: 'Imamo čast da vas obavijestimo da je MasterCard pao i da je to potvrđeno!'

Rušenje internetskih stranica hakeri su prozvali odmazdom zbog uhićenja Assangea i blokade računa WikiLeaksa.

Podsjetimo, nakon što je Amazon izbacio WikiLeakse sa svojih servera, internetska kompanija za prijenos financija PayPal obustavio je uplate WikiLeaksu.

Nakon objave više od pola milijuna tajnih dokumenata američke diplomacije, svi privatni i poslovni bankovni računi Juliana Assangea blokirani su, a potom je i MasterCard poduzeo iste mjere.

Iako stručnjaci MasterCarda još nisu potvrdili pad svoje stranice priznaju da se nalaze pod DDoS napadom - zbog povećanog broja ulazak na stranicu ona postaje preopterećena i ruši se. Međutim, iz nekih zemalja još uvijek je moguće pristupiti stanicama MasterCarda.

Anonimusi su potvrdili napade i protiv drugih ciljeva kao odgovor na uhićenje Assangea.

Jedan od članova Anonimusa koji sebe naziva 'Hladnokrvni' za BBC je potvrdio kako je uspješno izvedeno više napada.

- Stranice koje su podlegle pritiscima vlada sada su postale naša meta. Kao organizacija snažno se opiremo cenzuri i uskraćivanju slobode govora na internetu. Borimo se i protiv onih koji takve mjere provode. Smatramo da WikiLeaks nije samo stranica na kojoj se objavljuju dokumenti već je postao ratno polje naroda i vlade - izjavio je Hladnokrvni.

Unatoč snažnim napadima na spomenute stranice, cilj Anonimusa nije njihovo gašenje već privremeno onesposobljavanje.

- To je samo upozorenje kompanijama - zaključio je Hladnokrvni te dodaje kako je do sada napravljeno najmanje 507 kopija stranica WikiLeaksa.

MasterCard sa svojim poslovanjem može raditi što žele

- Ono sto možemo reći je da kartične kuće s obzirom da posjeduju franšizu imaju ekskluzivno pravo donijeti određene jednostrane odluke te mi to uistinu ne možemo komentirati niti utjecati - objasnila je Silvija Bareša iz Splitske banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:00