POMUTNJA U SRBIJI

Hakirani dokumenti tvrde da Srbi prodaju oružje Kijevu, Beograd tvrdi: ‘Nismo i nećemo!‘; Javili se i Ukrajinci

Dačićevu izjavu na naslovnici svoje web-stranice na engleskom objavila je i ruska agencija TASS

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

 Afp, Profimedia/

Veleposlanstva SAD-a i Ukrajine u Beogradu nemaju saznanja da Srbija prodaje ili isporučuje oružje Kijevu, objavio je Radio Slobodna Europa (RFE) nakon što je Reuters, pozivajući se na dokumente procurjele u Washingtonu, izvijestio da se Srbija suglasila poslati oružje Ukrajini ili je to već učinila.

Britanska agencija javila je u srijedu da je Srbija, premda jedina zemlja u Europi koja je odbila priključiti se sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, "pristala isporučiti oružje Kijevu ili ga je već poslala".

Reuters je to prenio navodeći da je riječ o povjerljivom dokumentu Pentagona koji rezimira odgovore europskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku, pomoć i oružje, a bio je među desecima povjerljivih materijala objavljenih na društvenim mrežama prije mjesec dana, što se smatra najvećim curenjem američkih tajni posljednjih godina.

Također, Reuters tvrdi da nije mogao neovisno provjeriti autentičnost dokumenta.

Ne možemo komentirati navodne povjerljive informacije, ali prema našim saznanjima, Srbija ne prodaje oružje Ukrajini, rečeno je za RFE iz veleposlanstva Sjedinjenih Država u Beogradu.

Sličan odgovor stigao je i iz Veleposlanstva Ukrajine, uz napomenu da se njihova saznanja temelje na "javnim izjavama službenih predstavnika Srbije".

Isporuku i prodaju oružja i streljiva Ukrajini u srijedu su odlučno nijekali i srbijanski ministar obrane Miloš Vučević i šef diplomacije Ivica Dačić, odbacivši kao netočne tvrdnje iz procurjelih dokumenata Pentagona.

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević nazvao je lažima informacije da Srbija šalje oružje Ukrajini te je ocijenio kako je cilj takvih tvrdnji destabiliziranje Srbije i uvlačenje u sukob koji ne želi.

"Srbija nije prodavala, niti će prodavati, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta", rekao je Vučević u srijedu za ruski portal Sputnjik, a skoro identične su i njegove poruke u priopćenju upućenom kasnije medijima iz Ministarstva obrane.

Prvi dopredsjednik Vlade i šef diplomacije Ivica Dačić objavio je na internet stranici ministarstva vanjskih poslova demanti da Srbija ne izvozi oružje ni u jednu zemlju ako bi time ugrozila regionalni mir.

"Srbija, poštujući unutrašnje i međunarodne pravne akte, ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu državu ukoliko bi time omogućila izbijanje ili nastavak oružanih sukoba, ugrozila očuvanje regionalnog mira i bezbjednosti ili ugrozila svoje obrambene interese", istaknuo je Dačić.

Srbija se pridržava svoje politike vojne neutralnosti, dodao je, ustvrdivši da od početka ruske invazije na Ukrajinu iz Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj od strana u sukobu.

Dačićevu izjavu na naslovnici svoje web-stranice na engleskom objavila je i ruska agencija TASS, navodeći također i izjave ministra obrane Miloša Vučevića.

Reagirajući početkom ožujka na objave u medijima da je oružje iz Srbije isporučeno Ukrajini, srbijanski predsjednik Aleksnadar Vučić kategorički je ustvrdio da "nijedan komad srpskog oružja, oruđa ili streljiva nije prodan ni Rusiji ni Ukrajini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 15:18