JAVNOST U NEVJERICI

Halapljivi tajkuni prošvercali se na cijepljenje: Privatnim avionom doletjeli u zabit i - stali u red!

Kaznu kojom su kažnjeni mnogi smatraju neprikladnom jer ona iznosi 500 dolara plus 75 dolara sudskih troškova ili šest mjeseci zatvora
Ilustracija
 Oli Scarff/AFP

Jedan kanadski par ugrozio je malo indijansko selo na sjeveru Kanade kako bi na prijevaru dobio cjepivo protiv koronavirusa.

Lažući da su volonteri lokalnog motela u Beaver Creeku, selu sa stotinu ljudi, bogati direktor u kompaniji koja se bavi kockarskim biznisom Rodney Baker i njegova supruga Ekaterina, inače glumica, stali su u red za cijepljenje, kradući dragocjene doze od starijih siromašnih stanovnika zabačenog sela koji, za razliku od Bakerovih, spadaju u rizičnu skupinu. No, tu priča o bezobzirnosti ne staje jer su supružnici Baker dolaskom iz Vancouvera u izolirano selo ugrozili stanovnike kao potencijalni prenositelji virusa.

Bakerovi nisu štedjeli na dolasku. Naime, sada već bivši direktor i njegova mlada supruga glumica unajmili su privatni zrakoplov kako bi se dočepali Yukona, kanadskog teritorija na sjeverozapadu zemlje, na granici s Aljaskom. Tamo su pravi volonteri u mobilnoj klinici cijepili pripadnike plemena Bijela Rijeka cjepivom farmaceutske kuće Moderna. No, medicinsko osoblje koje im je isprva povjerovalo i cijepilo ih, postalo je sumnjičavo. Nakon što je par zatražio da ih netko odveze na aerodrom provjerili su s motelom i saznali da dobro odjeveni muškarac i žena kod njih ne rade.

Odmah su slučaj prijavili policiji koja ih je sustigla na aerodromu na kojem su čekali let kući. Protiv njih je podignuta prijava, ali se digao i dio javnosti zgrožen njihovim činom. Kaznu kojom su kažnjeni mnogi smatraju neprikladnom. Naime, za to što su Bakerovi izveli kazna je 500 dolara plus 75 dolara sudskih troškova ili šest mjeseci zatvora. Rodney Baker je kao direktor u Great Canadian Gaming Corporation (Velikoj kanadskoj gejmerskoj korporaciji) zaradio 2019. godine 10,9 milijuna kanadskih dolara. Riječ je o kompaniji koja se bavi konjičkim utrkama i kockarnicama.

Angela Demit, starješina u maloj zajednici starijih Indijanaca, smatra da je kazna premala jer je par svojim bezobzirnim ponašanjem ugrozio život stotini stanovnika. Pleme Bijela Rijeka odabrano je da primi cjepivo jer je riječ o vrlo rizičnoj skupini u populaciji. "Jako smo zabrinuti zbog ponašanja pojedinaca koji tako sebično preskaču red kako bi sebe spasili, ugrožavajući ranjive druge ljude", izjavila je Demit. "Ugrozili su cijelu zajednicu i naš izolacijski tim. Jako sam ljutit zbog cijele te situacije", izjavio je, pak, John Streicker, ministar zadužen za Yukon, za CBC News.

Nije to prvi put da je nekome palo na pamet da se od koronavirusa skloni u zabačene kanadske krajeve, ne brinući se za to da bi sami mogli predstavljati prijetnju. Prošlog je ožujka jedan par vozio 5000 kilometara iz Quebeca do Whitehorsea, najvećeg i jedinog grada na Yukonu, s oko 25.000 stanovnika, te potom u Old Crow, selo s 250 stanovnika koje je dostupno samo zračnim putem. I taj je par policija morala ispratiti iz sela kako ne bi virus prenijeli lokalnim stanovnicima. Udaljeni kanadski teritoriji zabilježili su manji broj slučajeva zaraze, no njihovo je pučanstvo, iako djelomično zaštićeno golemom udaljenošću od civilizacije, vrlo osjetljivo na pandemije poput ove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:06