NEOBIČNA NABAVA

'HALO WASHINGTON, TREBAJU NAM NOVI BORBENI AVIONI...' Otočna zemlja želi nove zrakoplove, zamolili Amerikance da im kažu što i koliko da kupe

 
F-35C, F/A-18 Super Hornet, F-16 Falcon i F-15 Strike Eagle
 Profimedia / Sipa USA, Zuma Press - Archives, Alamy, Press Association

Za državu koja ima oko 23 milijuna stanovnika, ali koja je površinom tek nešto veća od Moldavije, Tajvan (službeno - Republika Kina) ima itekako brojno i snažno ratno zrakoplovstvo.

To toliko i ne čudi kad uzmete u obzir da ih njihov najbliži susjed Kina, ujedno i druga najmoćnija globalna sila, ne priznaje i da zapravo tvrdi da je Tajvan dio njihove zemlje.

Tajvan stoga ima čak 275.000 profesionalnih vojnika, čime su 16. u svijetu, gotovo 3 milijuna ljudi u rezervi i obavezni jednogodišnji vojni rok za sve muškarce između 18 i 40 godina. Vojni proračun im je veći od 10 milijardi dolara, a impresivne Zračne snage broje čak 523 razne letjelice, od čega 285 borbenih zrakoplova.

Od toga je 114 američkih F-16A/B block 20 koji se polako nadograđuju na moderniji nivo, ali tempom za koji Tajvan smatra da je prespor. Ostatak flote čine francuski Mirage 2000, više od 100 tajvanskih lovaca AIDC F-CK-1 Ching-kuo, te zastarjeli Northrop F-5. Stoga, iako imaju brojnu flotu, tajvanski dužnosnici smatraju da je došlo vrijeme da je ojačaju s novim i boljim borbenim zrakoplovima.

US Air Force Fighting Falcon, F-16C, Flying Through Rainbow Canyon, In Death Valley National Park, California., Image: 314492933, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
F-16 Fighting Falcon

I dok većina drugih država u takav složeni i skupi postupak nabave kreće putem javnog natječaja, ili direktnom pogodbom sa zemljom/proizvođačem koji proizvodi model koji su odabrali, Tajvan je izabrao nešto drugačiji put.

Naime, oni su od SAD-a, svojih relativno vjernih saveznika, zatražili nove borbene avione, ali tako da su ih zamolili da im oni sami preporuče koji model da kupe i koliko da ih kupe. Za cijenu pritom nisu pitali.

Kako piše Defense News, zamjenik ministra obrane Shen Yi-ming rekao je novinarima da je Tajvan SAD-u postao zahtjev za novim avionima u kojem se od Amerikanaca traži savjet o tipu i broju zrakoplova koji bi zadovoljili operativne potrebe Tajvana.

EGLIN AIR FORCE BASE, Fla. (Feb. 1, 2019) Three F-35C Lightning II, attached to Commander, Joint Strike Fighter Wing, the “Argonauts” of Strike Fighter Squadron (VFA) 147, the
U.S. Navy photo by Chief Mass Communication Specialist Shannon E. Renfroe/DoD / Profimedia, SIPA USA
F-35C Lightning II u letu

Visoki dužnosnik zračnih snaga, general Tang Hung-an, rekao je pak za Focus Taiwan da su među opcijama svi dostupni američki avioni:

- F-15, F-16, F-18, čak i F-35 je na stolu, jedni naš uvjet je da ti zrakoplovi ojačaju naše obrambene sposobnosti.

Cijela priča o nabavi borbenih aviona u medijima se zakotrljala nakon što je kineski list Apple Daily objavio da je Tajvan zatražio od SAD-a 66 F-16V višenamjenskih borebenih aviona (najnovija inačica zrakoplova) po cijeni od 13 milijardi dolara. Taj paket, pisao je Apple Daily, sadržavao bi i projektile, logističku potporu te obuku pilota i pratećeg osoblja.

A United States Air Force F-15 Strike Eagle fighter jet over the English Channel during Operation Point Blank, which featured aerial capabilities from the RAF, United States Air Force and French Air Force., Image: 398651735, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
F-15 Strike Eagle

No, čini se da su Tajvanci ipak željeli igrati na sigurno te su od Amerikanaca zatražili da sami sastave ponudu kako im se ne bio ponovio hladni tuš koji su doživjeli za vrijeme Obamine administracije. Tada su zatražili 66 najnovijih F-16-ica, ali su mjesto toga dobili odbijenicu jer je Bijela kuća inzistirala da SAD prvo nadogradi stare F-16 A/B zrakoplove kojima Tajvan raspolaže.

Nakon toga je Tajvan opet izrazio interes da kupi nove američke zrakoplove, ovaj put višenamjenski borbeni avion pete generacije F-35, ali su još jednom odbijeni zbog straha Amerikanaca da napredna tehnologija iz tih aviona ne padne u ruke Kinezima. Naime, SAD smatra da Kina na Tajvanu ima razgranatu mrežu obavještajaca i špijuna, čemu u prilog ide nekoliko slučajeva u kojima su službenici tajvanskih oružanih snaga optuženi zbog špijuniranja za Kinu.

July 28, 2017 - At sea - A U.S. Navy F/A-18F Super Hornet jet fighter aircraft flies over the U.S. Navy Gerald R. Ford-class aircraft carrier USS Gerald R. Ford July 28, 2017 in the Atlantic Ocean., Image: 351997530, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives
F/A-18F Super Hornet

A kako raste ekonomska, a naročito vojna moć Kine, tako rastu i brige tajvanskih dužnosnika koji sve teže mogu naći države koje su im voljne prodati oružje bez straha da će time naljutiti Kinu. Zato, kad se uzme u obzir širi kontekst, ovaj novi potez Tajvana i nije toliko neobičan koliko se čini na prvi pogled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 08:17