SUKOBI U GAZI

Hamas: 'Dogovorili smo primirje!' Izrael: 'Nismo!'

 AP Photo/Ariel Schalit

GAZA - Izrael i militanti u Pojasu Gaze prihvatili su primirje dogovoreno posredovanjem Egipta koje na snagu treba stupiti u ponoć po lokalnom vremenu, rekao je u utorak agenciji Reuters iz Kaira dužnosnik Hamasa Ayman Taha.

"Postignut je dogovor o primirju. Ono će biti objavljeno u devet sati navečer, a na snagu će stupiti u ponoć", rekao je Taha.

No, glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua izjavio da "još nisu došli do toga".

Netanyahuov glasnogovornik Mark Regev izjavio je za Reuters da je ta objava preuranjena te da će se izraelske vojne operacije u Gazi, teritoriju koji je pod kontrolom Hamasa, nastaviti paralelno s diplomatskim naporima.

"Još nismo došli do toga", rekao je Regev za CNN.

Američka državna tajnica Hillary Clinton krenula je u regiju iz Azije i očekuje se da će doputovati u Jeruzalem u utorak kasno navečer kako bi se sastala s Netanyahuom.

Izraelski premijer Benjamin Natenyahu je rekao da Izrael želi dugoročno rješenje za Pojas Gaze postignuto diplomatskim putem, ali da neće oklijevati pojačati svoju vojnu kampanju ako će to biti potrebno.

"Ako se do dugoročnog rješenja može doći diplomatskim putem onda će Izrael biti spreman partner takvom rješenju", rekao je Netynahu nakon razgovora s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom u utorak u Jeruzalemu.

"No ako se snažnija vojna akcija pokaže potrebnom za zaustavljanje stalne paljbe raketa, Izrael neće oklijevati učiniti što je potrebno kako bi obranio svoj narod", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:53