ZAPAD MORA REAGIRATI

‘Hamas je samo lutka na koncu! Maske su pale, sad ćete tek vidjeti konačan cilj Teherana...‘

Bili su i ostali jedni od vodećih sponzora terorizma

Ajatolah Ali Khamenei i iranski vojni vrh

 Salampix/abaca/Abaca Press/Profimedia/Salampix/abaca/abaca Press/profimedia

Ubrzo nakon vijesti o šokantnom napadu Hamasa na Izrael koji se dogodio ove subote, Iran je uputio svoje čestitke napadačima. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Khamenei, podržao je zločine terorističke skupine na društvenim mrežama i objavio snimku posjetitelja koncerta koji bježe od Hamasovih naoružanih napadača, prenosi The Telegraph.

Teheran nikad nije skrivao svoje genocidne namjere prema židovskoj državi te je financijski i vojno podupirao skupine poput Hamasa i Hezbollaha koje teže uništenju zemlje. U ovom slučaju postoji mogućnost da je upletenost Irana još dublja. Dužnosnici iranske obavještajne službe optuženi su da su imali izravnu ulogu u planiranju i davanju zelenog svjetla najnovijem napadu Hamasa.

Iran je predvidljivo demantirao napad, ali ovo bi ipak trebao biti konačni kraj zabludama koje su mučile mnoge najbolje geopolitičke umove. Proteklo desetljeće svjedočili smo sve očajnijim pokušajima zapadnih vlada da nagovore Irance da ublaže svoje ponašanje. To je rezultiralo iranskim nuklearnim sporazumom 2015. godine koji je nametnuo ograničenja nuklearnom programu Teherana u zamjenu za ukidanje sankcija. No, sada su sve maske pale.

Iran se nije promijenio, ostao je jedan od vodećih sponzora terorizma, a raširio se i skepticizam oko toga može li se vjerovati njihovim nuklearnim obećanjima. Zbog toga se Donald Trump povukao iz sporazuma i kasnije naredio ubojstvo Qasema Soleimanija, jednog od mozgova iranske terorističke mreže. Ponovno su uvedene sankcije i činilo se da je politika kažnjavanja Teherana imala neke praktične učinke.

Otkako je Joe Biden postao predsjednik SAD-a, situacija se umirila. Američka vlada nedavno je odobrila slanje oko 6 milijardi dolara zamrznute imovine kao dio dogovora za oslobađanje talaca koje je uzeo Iran, no postavlja se pitanja u koju svrhu će Teheran uložiti novac.

Ako je iranski režim imao ulogu u Hamasovim napadima, vjerojatno je imao širi geopolitički cilj od puke ubilačke želje i teroriziranja izraelskog naroda. Hamas je lutka na koncu. Posljednjih tjedana činilo se da Saudijska Arabija napreduje istim putem kojim su krenuli Bahrein, Maroko i Ujedinjeni Arapski Emirati koji su odnose s Izraelom normalizirali prema Abrahamovom sporazumu.

Desetljećima je za većinu arapskog svijeta izraelsko-palestinski sukob bio temeljna prepreka na putu do punog priznanja kao i rasta trgovačkih i kulturnih veza. To se počelo mijenjati jer su drugi prioriteti, među kojima i borba protiv iranske agresije, došli u prvi plan. Mnoge zaljevske države postale su nervozne zbog pravih ciljeva Teherana i vidjele su Izrael kao saveznika u borbi protiv Irana.

Moguće je da su Hamas i njegovi iranski sponzori računali da će napad na Izrael narušiti sve sporazume između Saudijske Arabije i Izraela. Rijadu će vjerojatno biti teže objaviti povijesni zaokret u svom stavu prema Izraelu u trenutku kad vojno djeluje protiv Hamasovih terorista u Gazi.

Teheranu i istomišljenicima ne smije se dopustiti da iz svojih zločina izvuku pobjedu što znači da će Zapad morati biti jasniji oko prirode prijetnje koju predstavlja iranski režim, a manje naivan oko nužnosti zadržavanja Saudijaca sa strane. Biden je optužen za kršenje Abrahamovog sporazuma, jer ih je njegov prethodnik nadgledao, i za neprijateljske odnose s Rijadom zbog zabrinutosti za ljudska prava.

Sad je hitnije pitanje kako obuzdati Iran koji, prema vlastitom priznanju, želi uništiti neprijatelje. Rizik da će Hamasovi napadi izazvati veće regionalne probleme će rasti ako Zapad pokaže slabost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 11:33