RAT NA BLISKOM ISTOKU

Hamas potvrdio stav o puštanju talaca: ‘Izrael mora prekinuti agresiju na Pojas Gaze i povući snage‘

Uspjeh pariškog sastanka ovisi o pristanku okupatora (Izraela) da prekine agresiju

Izraelske snage sigurnosti i prosvjednici, članovi obitelji talaca

 Menahem Kahana/Afp

Hamas je poručio u ponedjeljak da je garantirani završetak izraelske ofenzive u Gazi i povlačenje svih izraelskih snaga uvjet za puštanje taoca, čime je Hamas potvrdio svoj stav nakon što je Izrael održao sastanak s katarskim i egipatskim medijatorima.

"Uspjeh pariškog sastanka ovisi o pristanku okupatora (Izraela) da prekine sveobuhvatnu agresiju na Pojas Gaze", rekao je visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri za Reuters.

Nije odmah bilo jasno hoće li, uz ispunjenje ovog uvjeta, Hamas osloboditi sve ili neke od 132 taoca koliko ih je još, prema izraelskim podacima, u Gazi.

Hamas je ranije rekao da bi potpuno oslobađanje zahtijevalo da Izrael oslobodi tisuće Palestinaca koje drži u svojim zatvorima iz sigurnosnih razloga.

Palestinski dužnosnik blizak pregovorima koji se vode uz posredovanje rekao je anonimno da Hamas želi da Izrael prekine ofenzivu i povuče se iz Gaze, iako implementacija ne bi morala biti trenutna, kako bi potpisao nastavak primirja iz studenog kojim su oslobođeni deseci taoca.

Sporazum bi morali podržati Katar, Egipat i Sjedinjene Države, rekao je dužnosnik.

Te su zemlje poslale najviše izaslanike da u nedjelju razgovaraju o krizi s taocima u Gazi s visokim izraelskim obavještajcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:55