UPALI U KRVAVU ZASJEDU

Hamas u jednoj akciji ubio 9 izraelskih vojnika: ‘Mrtav je i potpukovnik koji je spasio blizance‘

Visoki zapovjednik poginuo je nakon neuspjelog pokušaja spašavanja ozlijeđenih vojnika u Gazi

Prizori iz Gaze, na fotografiji su izraelski vojnici

 Idf/Xinhua News/Profimedia/Idf/xinhua News/profimedia

Dvojicu viših izraelskih zapovjednika i sedam drugih vojnika ubio je Hamas u složenoj zasjedi u Shejaiyi, predgrađu grada Gaze, području u kojem su posljednjih dana bjesnile intenzivne urbane borbe.

Do najnovijih izraelskih pogibija u borbama došlo je u trenutku dok raste bojazan od brze eskalacije humanitarne krize u Gazi jer su jake zimske kiše i hladno vrijeme pogodili regiju, a izvješća agencija za pomoć upozoravaju na smanjenje zaliha hrane za veliki broj Palestinaca koji su raseljeni u južnoj Gazi.

Potpukovnik Tomer Grinberg, zapovjednik 13. bataljuna brigade Golani, koja se borila protiv Hamasa tijekom njihovog napada na pogranične zajednice na jugu Izraela 7. listopada, ubijen je tijekom neuspjelog pokušaja spašavanja četiri ozlijeđena vojnika.

U jednom od najsmrtonosnijih incidenata za izraelske snage tijekom dvomjesečnog rata u Gazi, Greenberg i nekoliko njegovih viših časnika poginuli su u borbama u kojima su korištene improvizirane eksplozivne naprave dok je na njih pucano iz zgrada. Među poginulima, o čemu su izvijestile Izraelske obrambene snage (IDF), još su jedan pukovnik, tri bojnika i nekoliko pripadnika borbenih spasilačkih snaga.

Zasuli ih vatrom

Kako piše britanski Guardian, obavijest na hebrejskom jeziku, koju je objavila brigada Golani, govori o zasjedi koja se dogodila u blizini tržnice u Shejaiyi. "Dok su provodili potragu kako bi očistili zgrade u srcu Shejaiyaje, koja se smatra napučenim područjem preplavljenim teroristima, došlo je do velike eksplozije u jednoj od zgrada i nekoliko vojnika iz 13. bataljuna je bilo ranjeno".

Prema izvještajima o borbama, izraelski vojnici su se približavali zgradi kada su se našli pod vatrom s gornjeg kata, te je započela razmjena vatre u kojoj su pogođeni granatama i eksplozivnim punjenjem, pri čemu su teško ranjena četiri vojnika koji su bili odsječeni od ostatka boraca.

Dok su vojnici išli pomoći prvoj skupini, strahujući da bi mogli biti odvučeni u tunele, pogodila ih je druga eksplozija. Treća skupina, koja je također pokušavala prići kako bi evakuirala ranjene, također je pogođena eksplozijom. Do zasjede je došlo unatoč svakodnevnim tvrdnjama IDF-a da su blizu operativne kontrole nad ključnim Hamasovim uporištima na sjeveru Gaze.

Greenberg je postao poznat u javnosti nakon napada 7. listopada, nakon što je u intervjuu opisao kako je spasio dvoje blizanaca čije je roditelje ubio Hamas u Kfar Azi. Govoreći o vojnicima koji su ubijeni u utorak, izraelski ministar Benny Gantz rekao je da Izrael plaća "tešku, bolnu i tešku cijenu".

Do zasjede je došlo usred nepotvrđenih medijskih izvješća da je Izrael počeo pumpati morsku vodu u neke od Hamasovih sustava tunela. Upitan o tim tvrdnjama iznesenim u Wall Street Journalu, američki predsjednik Joe Biden odbio je izravno odgovoriti, pozivajući se samo na tvrdnje da u ciljanim područjima nema talaca. "Postoje tvrdnje da... nema talaca ni u jednom od ovih tunela. Ali to ne znam pouzdano", rekao je.

Usred sve većeg pritiska za prekid vatre, Opća skupština Ujedinjenih naroda u utorak navečer je velikom većinom glasova usvojila rezoluciju koja poziva na trenutačni humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze - 153 zemlje glasale su za prekid vatre, 10 zemalja je glasalo protiv, a 23 su bile suzdržane ili nisu prisustvovale glasovanju.

Izrael i SAD u utorak su demonstrirali svoje do sada najoštrije javno neslaganje u vezi vođenja i budućnosti rata, a istovremeno su oba saveznika sve izoliranija globalnim pozivima na prekid vatre. Do sukoba je došlo jer izraelske snage izvode napade diljem Gaze, pri čemu Palestinci masovno pogibaju u svojim domovima. Biden kaže kako je rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Izrael gubi međunarodnu potporu zbog "neselektivnog bombardiranja" te da bi Netanyahu trebao promijeniti svoju vladu, kojom dominiraju stranke tvrde desnice.

Pritisci zbog civilnih žrtava

Rezolucija Opće skupštine UN-a kojom se poziva na humanitarni prekid vatre u prvom je redu simbolična, ali služi kao važan ‘barometar‘ raspoloženja svjetske javnosti. Nijedna od velikih sila nije podržala Izrael i SAD u njihovom protivljenju prekidu vatre.

Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, ovaj tjedan odlazi u Izrael kako bi s Netanyahuom razgovarao o ratnom rasporedu - i što će se dogoditi ako Hamas bude poražen. Američki ministar obrane, Lloyd Austin, idući će tjedan otputovati u Izrael u posjet za koji Pentagon kaže kako ima za cilj demonstrirati potporu SAD-a Izraelu, ali i izvršiti pritisak da se izbjegnu nova stradanja civilna u Gazi.

Rat koji je pokrenuo Hamasov napad na Izrael 7. listopada uzrokovao je masovne pogibije i razaranje u osiromašeni palestinski obalni teritorij, pri čemu je velik dio sjeverne Gaze izbrisan, više od 18.000 Palestinaca ubijeno je, prema vlastima u Gazi, a više od 80 posto stanovništva od njih 2,3 milijuna protjerano je iz svojih domova. SAD je pozvao Izrael da učini više kako bi smanjio broj civilnih žrtava otkako je početkom mjeseca pokrenuo svoju kopnenu invaziju i na južnu Gazu. No, broj žrtava je nastavio rasti istom vrtoglavom brzinom.

Zdravstveni sustav i operacije humanitarne pomoći kolabirale su u velikim dijelovima Gaze zbog izraelske blokade teritorija i intenzivnih zračnih napada i borbi, a humanitarni radnici upozoravaju na glad i širenje bolesti među raseljenim ljudima u pretrpanim skloništima i šatorskim kampovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:42