NOVA KONTROVERZA

Harry i Meghan izvan sebe nakon šokantnog izvještaja BBC-ja o njihovoj kćeri Lilibet: ‘Lažu, tužit ćemo ih!‘

Između odmetnutog para i palače odnosi su već dulje vrijeme zategnuti, a sada se pojavio navodno spor oko imena njihove novorođene kćeri
Princ Harry i Meghan Markle
 Michele Spatari/AFP

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa nisu kraljicu pitali za mišljenje prije nego su kćer nazvali Lilibet, rekao je za BBC izvor blizak palači.

Također, osporio je napise objavljene nakon objave imena da su princ Harry i Meghan razgovarali s kraljicom prije rođenja njihove kćeri.

No, glasnogovornik Sussexovih inzistira da par ne bi koristio ime da se kraljica s tim nije složila.

Rekli su i da je ona bila prvi član kraljevske obitelji kojeg je Harry nazvao.

Glasnogovornik Sussexovih kaže: - Vojvoda je razgovarao sa svojom obitelji prije objave - zapravo je njegova baka bila prvi član obitelji kojeg je nazvao. Tijekom tog razgovora izrazio je namjeru da kćeri daju ime Lilibet u čast kraljice. Da kraljica to nije podržala, ne bi koristili to ime.

U dodatnoj izjavi za Daily Telegraph optužio je BBC za plasiranje 'laži i defamacija' protiv Sussexovih te je zaprijetio da će BBC tužiti zbog klevete.

Inače, Lilibet je kraljičin obiteljski nadimak još od djetinjstva.

Odnos para i kraljevske obitelji posljednjih je mjeseci punio naslovnice.

Ranije ove godine, dok je par očekivao kćer, kritizirali su kraljevsku obitelj i iznijeli optužbe za rasizam u ekskluzivnom intervjuu s Oprah Winfrey.

I premda je Harry govorio o poteškoćama između njega i oca, rekao je da je imao 'jako dobar' odnos s kraljicom te su redovito razgovarali putem videopoziva.

Tijekom vikenda par je objavio da se Lilibet 'Lili' Diana Mountbatten-Windsor rodila u bolnici u Santa Barbari u Kaliforniji u petak ujutro.

Ime 'Lilibet' vrlo je važno njezinom veličanstvu.

Nadimak je nastao kad je tadašnja princeza Elizabeth bila tek malena djevojčica i nije mogla pravilno izgovoriti vlastito ime. Njezin djed, kralj George V od milja bi je zvao Lilibet, oponašajući njene pokušaje da izgovori svoje ime. Nadimak se zadržao i počela ga je koristiti bliska rodbina.

image
Kraljica Elizabeta
Adrian Dennis/AFP

Kraljica se potpisala kao Lilibet i na pogrebnom vijencu jednog od svojih najbližih prijatelja Earla Mountbattena. Kraljičin pokojni suprug, vojvoda od Edinburgha, također ju je zvao tim nadimkom.

Nakon Lilibetinog rođenja, široko se pretpostavljalo da su Harry i Meghan prvo razgovarali s kraljicom o izboru imena.

U tisku su se kasnije pojavile priče u kojima navodni prijatelji para sugeriraju da je Harry tražio dopuštenje od svoje bake da kćer nazove Lilibet.

Times je također izvijestio da je Harry obavijestio kraljicu o imenu.

A izvor blizak Sussexima također je kazao da je Harry razgovarao s kraljicom prije rođenja i da je sigurno 'spomenuo ime' - što je tvrdnja koju izvor iz Palače sada opovrgava.

Lilibet je kraljičino 11. praunuče i mlađa sestra Archieja, koji sada ima dvije godine.

Lilibetino srednje ime, Diana, odaje počast pokojnoj majci princa Harryja. Princeza Charlotte, kći princa Williama i Catherine, također nosi ime Diana kao jedno od svojih srednjih imena, kao i Elizabeth.

Nakon Lilibetinog rođenja, Buckinghamska palača rekla je da su kraljica i drugi članovi obitelji bili obaviješteni o sretnom događaju i da su 'oduševljeni vijestima'.

Tijekom intervjua s Oprah u ožujku, par je rekao da ne planiraju imati više djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:54