UMJETNINE NEPROCJENJIVE VRIJEDNOSTI

HARRY I MEGHAN RENOVACIJE NOVOG DOMA PLATIT ĆE 5,4 MILIJUNA DOLARA Na zidove će objesiti slike koje će im pokloniti kraljica Elizabeta

Prince Harry i Meghan Markle
 Profimedia, Backgrid UK

Kada Meghan Markle i princ Harry u ožujku usele u svoj novi dom Frogmore Cottage blizu Windsora, na zidove će objesiti umjetničke slike neprocjenjive vrijednosti koje će im pokloniti kraljica Elizabeta II.

Po pisanju britanskih medija devedesetdvogodišnja kraljica je svojeg unuka i njegovu suprugu već pozvala da izaberu nekoliko umjetničkih djela iz njezine privatne zbirke.

Treba istaknuti da Kraljevsku kolekciju ne čine samo djela starih majstora. Riječ je o najvećoj privatnoj kolekciji slika u svijetu, koju čini više od milijun umjetničkih djela. Među njima su Rembrandtova i Tizianova platna, Leonardova i Van Dyckova remek-djela, ali i slike Andyja Warhola i Luciana Freuda.

Većina kraljičinih umjetnina datira iz vremena Charlesa I. koji je vladao od 1600. do 1649. i bio je strastveni sakupljač talijanskih slikara te pokrovitelj Van Dycka i drugih umjetnika. Nakon njegova smaknuća cijelokupna kolekcija je prodana, no veći dio je vraćen nakon povratka monarhije po smrti Olivera Cromwella.

Među monarsima koji su slijedili bilo je velikih ljubitelja umjetnina koji su znatno obogatili kraljevsku kolekciju, poput Georgea III. i kraljice Viktorije. Premda je danas vlasnica čitave kolekcije kraljica Elizabeta II., o njoj se brine fundacija Royal Collection Trust.

Izbor slika iz kraljičine zbirke velika je čast za Meghan i Harryja, a izuzetak nisu bili ni princ William i njegova supruga Kate Middleton. Nakon vjenčanja 2011. i oni su, na kraljičin poziv izabrali umjetnička djela za svoje domove u Kensingtonskog palači i u Anmer Hallu.

Po pisanju časopisa Variety i Hello!, renoviranje novog doma Meghan i Harry stajat će oko 5,4 milijuna dolara, a par bi se u njega trebao useliti u ožujku. Samo na eko-bojler bit će potrošene 92.000 dolara, a unutrašnjost dvorca dizajnirat će stilistica Vicky Charles.

Harry i Meghan će, po pisanju britanskih tabloida, zidove dječje sobe dati oličiti neutralnom veganskom bojom izrađenom na bazi ulja eukaliptusa i ružmarina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:27