ZLOSTAVLJAČ

HARVEY WEINSTEIN OSUĐEN NA 23 GODINE ZATVORA Monstruoznom holivudskom producentu i serijskom predatoru izrečena kazna

 
 AFP

Bivši holivudski producent Harvey Weinstein osuđen je danas na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napada.

Nekoć jedan od najmoćnijih producenata u Hollywoodu, Weinstein (67) krajem veljače je proglašen krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Haleyji 2006. te za silovanje Jessice Mann, bivše glumice, 2013., a danas je proglašena kazna. On je danas došao u sudnicu u invalidskim kolicima, javlja BBC.

Porota ga je tada oslobodila krivnje po dvije točke optužnice za predatorski seksualni napad, za što se može dobiti doživotni zatvor, te silovanje Mann s predumišljajem.

Slučaj je prekretnica za pokret #MeToo koji je inspirirao žene širom svijeta da progovore o zlostavljanjima koja su doživjela od moćnih muškaraca.

Više od 80 žena, uključujući poznate glumice, optužilo ga je za seksualna uznemiravanja počinjena zadnjih desetljeća. On sve optužbe odbacuje i tvrdi da su žene pristale na spolne odnose.

Tužitelji su ga tijekom suđenja prikazivali kao serijskog predatora koji je manipulirao ženama obećavajući im da će im otvoriti vrata u svijetu filma, mameći ih u hotelske sobe i privatne apartmane gdje bi ih potom napadao.

Mann je kazala da je on bio poput "dr. Jekylla i g. Hydea", šarmantan u javnosti, ali često zastrašujuće bijesan kada su bili sami.

Weinstein je optužen za seksualne napade i u Kaliforniji, a deseci žena podnijeli su protiv njega i građanske tužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:49