BIVŠI ČELNIK KOSOVA

Hashim Thaci pred sucem u Haagu: ‘Optužnica je potpuno neosnovana i ne osjećam se krivim‘

Optužnica od 10 točaka bivšeg kosovskog premijera tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti
Hashim Thaci
 Jerry Lampen/AFP

Bivši kosovski predsjednik Hashim Thaci, koji se prvi put pojavio pred sucem u ponedjeljak otkako je pritvoren u Den Haagu, rekao je da se ne osjeća krivim po optužnici za ratne zločine.

Thaci je vodio borbe protiv srpskih snaga 1998-1999. kao zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Optužnica od 10 točaka tereti ga za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

"...Optužnica je potpuno neosnovana i ne osjećam se krivim", rekao je Thaci.

Njegov odvjetnik David Hooper rekao je da će zatražiti da Thaci bude pušten na slobodu do suđenja.

Thaci je prošli četvrtak podnio ostavku i najavio dobrovoljan odlazak u Haag zbog potvrđene optužnice Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine. Na konferenciji za medije u Prištini kazao je kako je njegova ostavka bila nužna kako bi “zaštitio integritet države.”

Po dolasku u Haag je uhićen i prevezen u pritvor Specijalnog suda za Kosovo.

Protiv njega i još trojice bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova potvrđena je optužnica od 10 točaka u kojoj se navodi da su optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tijekom rata za neovisnost Kosova protiv srpskih snaga Slobodana Miloševića.

U optužnicu su uključena ubojstva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.Thaci je za prvog premijera Republike Kosovo izabran 2008. godine, a predsjednik je od 2016. godine. Dužnost predsjednika Kosova će do izbora novog predsjednika preuzeti predsjednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani.

Veliki dio Kosovske javnosti protivi se Specijalnom sudu za Kosovo, a zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova, poput Thacija, smatraju herojima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2023 23:49