OTVORENA ISTRAGA

Havajci za smrtonosni požar krive lokalnog opskrbljivača strujom: ‘Postupili su nemarno!‘

Videozapisi koje su snimili neki mještani pokazuju dalekovod oštećen vjetrom na dan katastrofe, ubrzo okružen plamenom
 Mandel Ngan/Afp

Više od dva tjedna nakon smrtonosnih požara koji su gotovo sravnili grad na Havajima, okrug Maui najavio je da će podnijeti tužbu protiv glavnog opskrbljivača električnom energijom arhipelaga, Hawaiian Electrica, optužujući ga da nije isključio struju prije katastrofa.

Tvrtka je predmet brojnih sumnji i pritužbi stanovnika, a videozapisi koje su snimili neki mještani pokazuju dalekovod oštećen vjetrom na dan katastrofe, ubrzo okružen plamenom.

Istraga koju je otvorilo pravosuđe još nije donijela zaključke, no mnogi se pitaju kolika je odgovornost Hawaiian Electrica u ovim požarima, najsmrtonosnijim u stoljeću u Sjedinjenim Državama, koji su uzeli najmanje 115 žrtava.

Tvrtka je "postupila nemarno jer nije isključila svoju električnu opremu", unatoč upozorenju američke meteorološke službe, rekao je okrug Maui u priopćenju za javnost.

Prije nego što je plamen pretvorio grad Lahainu u pepeo, Havaji su bili na crvenom alarmu zbog požara i zbog jakih vjetrova potaknutih uraganom Dora, koji se probijao u Pacifiku nekoliko stotina milja od arhipelaga.

Hawaiian Electric mogao je predvidjeti da će jaki vjetrovi "oboriti stupove, srušiti dalekovode i zapaliti vegetaciju", tvrdi se u pritužbi.

Dobavljač je imao obvezu "propisno održavati i popravljati električne dalekovode i drugu opremu, (...) te osigurati da vegetacija bude pravilno podrezana i održavana kako bi se izbjegao kontakt s nadzemnim električnim vodovima", dodaje se u žalbi.

Hawaiian Electric "također je znao da ako njegova nadzemna električna oprema zapali požar, on bi se proširio izuzetno velikom brzinom" na otoku koji pati od suše, optužuje se u tužbi.

Dana 14. kolovoza, šefica Hawaiian Electrica Shelee Kimura branila je odluku svoje tvrtke da ne isključi struju.

"U Lahaini struja opskrbljuje crpke koje opskrbljuju vodom", uzvratila je voditeljica, precizirajući da bi bilo kakva isključenja struje mogla biti opasna i za starije ili bolesne.

Požar u Lahaini prvotno je proglašen pod kontrolom, a vatrogasci su bili zauzeti i drugim požarima. Poslijepodne je vatra opet buknula, a plamen je ovoga puta zahvatio grad.

Ovaj tjedan vlasti su objasnile da su još uvijek identificiraju 1100 nestalih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:27