DRAMA KOD RAVENNE

HAVARIJA U DIVLJEM JADRANU Usred pogibeljne nevere sudarili se turski i talijanski brod, dvoje poginulih

Makarska, 160414.Jaka bura koja na makarskom podrucju puse brzinom do 110 km/h zaustavila je trajektni promet na liniji Makarska-Sumartin(o.Brac).Osim ponekog potopljenog brodica u gradskoj luci nije bilo vecih problema iako se na oprez upozoravaju pjesaci i vozaci jer se predvidja da ce jaki vjetar potrajati cijeli danNa slici: Brod koji je bura potopila u makarskoj gradskoj luci.Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX

RIM – Turski trgovački brod Gökbel i beliški Lady Aziza, oba namijenjena generalnom teretu, sudarili su se u nedjelju oko 9.30 sati oko milju ispred kanala kojim se ulazi u luku u Ravenni, dok je vidljivost bila bitno smanjena zbog snijega i magle nad morem.

Turski brod, registriran u Istanbulu, upravo je bio napustio Ravennu kamo je prispio iz Brindisija, dok je Lady Aziza doplovila iz Tripolija i kanila uploviti u kanal.

Gökbel, sagrađen 2008, od 2126 tona bruto i dugačak 87 metara, potonuo je ubrzo nakon sudara, a posada je završila u moru.

Od 11 članova njegove posade četvorica se vode kao nestali (od kojih su dvojica još bili živi i na površini kad im se približila Obalna straža, ali ih nije stigla pravodobno izvući iz mrzlog mora), jedan je umro od pothlađenosti odmah nakon spašavanja, jedan je mrtav izvučen iz mora, a petorica su spašeni. Dok je trajala operacija spašavanja maglu je rastjerala bura s naših strana, koja je otežala vađenje brodolomaca iz mora.

Iako starija, sagrađena još1991, Lady Aziza je nešto dulja (za 10 dužnih metara) i gotovo dvostruko veća (3828 tona bruto), pa je opstala na površini..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:00