UGLEDNI FIZIČAR

HAWKING 'Odbiti nekome pravo na smrt je ultimativno poniženje. Kad bih bio samo na teret drugima, razmislio bih o eutanaziji'

Odbijati pravo da umru ljudima koji su smrtno bolesni je "ultimativno ponižavanje", rekao je Hawking
 AFP

Slavni znanstvenik Stephen Hawking žustro podržava pravo osobe da umre izjavio je da bi on razmislio o potpomognutom samoubojstvu kad bi osjetio da je postao teret svojim voljenima. Odbijati pravo na smrt ljudima koji su smrtno bolesni je "ultimativno ponižavanje", rekao je Hawking u intervjuu komičaru Dari O'Briainu.

"Uzeo bih u obzir potpomognuto samoubojstvo samo kad bih bio u velikim bolovima ili kad bih osjećao da nemam ničime doprinijeti, već da sam samo teret ljudima oko sebe". No, ovaj 73-godišnji profesor teorijske fizike, uz bolest koja ga je polako paralizirala tokom desetljeća, ne namjerava još stati ni trenutka i ističe - Proklet sam ako umrem prije nego što razotkrijem još tajni svemira.

Zbog svoje bolesti Hawking komunicira pišući svoje odgovore sugovornicima, pa je zbog toga često osamljen. Ljude je često strah razgovarati s njima, a i on sam je stidljiv, kaže. Obolio je u 21. godini i liječnici su mu tada davali još dvije godine života. Samo 5 posto ljudi koji obole od amiotrofične lateralne skleroze prežive više od desetljeća nakon dijagnoze, što Hawkinga svrstava među medicinske fenomene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:01