REAKCIJA

HDZ BiH: Destabilizirajuće izjave Kavazovića i Izetbegovića o prebrojavanju Bošnjaka

Ratnohuškačke izjave izazvale su snažne osude međunarodne administracije u BiH

Bakir Izetbegović

 Eric Feferberg/Afp/Profimedia/Eric Feferberg/Afp/Profimedia

HDZ BiH ocijenio je u srijedu destabilizirajućim za BiH pozive na "prebrojavanje" koje su s aluzijom na vojno okupljanje Bošnjaka iznijeli čelnik vodeće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović i poglavar Islamske zajednice reis Husein Kavazović.

Odgovarajući na današnje pismo čelnika oporbene bošnjačke stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića da poglavar Islamske zajednice propagira vladajuću SDA, iz Islamske zajednice BiH su odgovorili kako tu poruku doživljavaju pokušajem discipliniranja i pri tome prozvali HDZ BiH i predsjednika Dragana Čovića.

"U njemu (pismu) se nama prijeti. Do sada je samo HDZ Dragana Čovića radio na ovakav način i imao ovakav odnos prema Islamskoj zajednici i reisul-ulemi", stoji u reagiranju poglavarstva Islamske zajednice.

Iz HDZ-a BiH su pogrešnim ocijenili spominjanje ove stranke i predsjednika Čovića.

"Takve navode jasno i nedvosmisleno odbacujemo jer ne doprinose razumijevanju i međusobnom uvažavanju", stoji u priopćenju. Poručili su kako Islamska zajednica nije oponent HDZ-u BiH te očekuju da bude sugovornik za suradnju i suživot u BiH. Osudili su izjave o prebrojavanju Bošnjaka.

"Takve poruke sustavno destabiliziraju BiH, i slobodni smo kazati, krše temelje mira kao trajne kategorije kojoj religije i svi skupa težimo", navodi se u priopćenju.

Krajem prošloga mjeseca najprije je čelnik SDA Bakir Izetbegović izjavio kako ova stranka ima pripremljen plan u slučaju najgoreg scenarija u BiH, te da su se Bošnjaci prebrojali koliko imaju lovaca, mladih i dronova. Ove ratnohuškačke izjave izazvale su snažne osude međunarodne administracije u BiH. Svejedno, Izetbegovićev je istup podupro poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović kazavši da se Bošnjaci trebaju prebrojavati.

Glavni urednik portala Nedjelja vlč. Josip Vajdner je ovaj istup poglavara Islamske zajednice u današnjem komentaru usporedio s ponašanjem Srpske pravoslavne crkve iz vremena raspada Jugoslavije.

"Nema dvojbe kako vodstvo Islamske zajednice u BiH promišlja i djeluje politički u nacionalne svrhe, a ne prvotno vjerski ni vjernički – upravo onako kako je SPC djelovala u osvit krvavoga rata 1990-ih", napisao je Vajdner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:29