ZAJEDNO ZA EU I NATO

HDZ BiH i Osmorka potpisali sporazum o podjeli resora: Stvoreni preduvjeti za imenovanje vlade

HDZ-u BiH trebalo bi pripasti šest ministarskih pozicija, a probošnjačkom bloku premijerska dužnost i deset ministarstava

Arhivska fotografija

 Antonio Balic/Cropix

Čelnici HDZ-a BiH i sedam stranaka okupljenih oko SDP-a BiH, Naroda i pravde te Naša stranka potpisali su u petak u Mostaru sporazum o raspodjeli resora u Vladi Federacije BiH, a drugim su se sporazumom obvezali slijediti politiku Europske unije i NATO-a u svrhu što brže integracije.

Stvoreni su preduvjeti da predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara sljedećeg tjedna potpiše imenovanje nove Vlade kojoj bi na čelu bio Nermin Nikšić, koji je čelnik SDP-a BiH, najavio je predsjednik HDZ-a BiH nakon potpisivanja dokumenata.

"Do kraja utorka koalicijski partneri dat će imena ministara kako bi u srijedu predsjednica Federacije BiH izvršila imenovanje Vlade te ga uputila svojim dopredsjednicima na suglasnost", kazao je Dragan Čović.

"Nakon toga mogla bi se sazvati sjednica Zastupničkog doma kako bi se imenovala Vlada Federacije BiH u ustavom predviđenom roku", kazao je.

HDZ-u BiH trebalo bi pripasti šest ministarskih pozicija, a probošnjačkom bloku premijerska dužnost i deset ministarstava.

Uloga Refika Lenda

Međutim, posve je izvjesno da imenovanje Vlade neće odobriti potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo iz Stranke demokratske akcije (SDA), a koju novi partneri ne žele u vlasti.

Bez Lendova potpisa po sadašnjim propisima nije moguće dostaviti popis novoga saziva Vlade Federacije BiH na potvrdu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić istaknuo je, međutim, kako očekuje da će Lendo poštovati parlamentarnu većinu u oba doma, Zastupničkom i gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Federacije BiH.

"Nadamo se da će se u BiH razumjeti da se mora poštovati parlamentarna većina. Demonstrirat ćemo da imamo parlamentarnu većinu i da nam se treba dopustiti imenovanje Vlade", rekao je Nikšić.

U slučaju blokade imenovanja nova vlade očekuje intervenciju visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, naznačio je Nikšić.

Naglasio je da sve radi čiste savjeti i u interesu napretka države te boljitka građana te je odbacio prozivke dijela medija i SDA o izdaji bošnjačkih nacionalnih interesa.

Opredijeljenost za euroatlantske integracije

Drugim dokumentom koji se odnosi na program rada Vlade Federacije BiH, koalicijski partneri iz HDZ-a BiH i probošnjačkog bloka iskazali su opredjeljenje za približavanje NATO-u i Europskoj uniji te su najavili provedbu politika koje vode tim integracijama.

Na upit o najavi čelnika Republike Srpske Milorada Dodika da prekida odnose s američkim i veleposlanstvom Ujedinjenoga Kraljevstva, čelnik HDZ-a BiH ocijenio je da to ne obvezuje državu BiH.

Vlada Republike Srpske donijela je u četvrtak odluku o prekidu suradnje s veleposlanstvima Sjedinjenih Država i Velike Britanije optužujući ih da se miješaju u unutarnje poslove BiH.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto je na upit o ratu u Ukrajini rekla da BiH slijedi politiku EU-a.

BiH se priključila osudi ruske agresije, podsjetila je Krišto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 15:55