IZBORI

HDZ BiH povećao prednost u Mostaru, Čović pisao dužnosnicima EU o prevarama

Središnje izborno povjerenstvo BiH osvježilo je u 15,00 sati rezultate lokalnih izbora u Mostaru
Dragan Čović
 Damir Krajač/Cropix

HDZ BiH povećao je prednost na oko 2700 glasova ispred probošnjačke Koalicije za Mostar nakon prebrojanih 81,33 posto listića s nedjeljnih izbora održanih u tome gradu, a čelnik HNS-a BiH pisao je europskim dužnosnicima tražeći pomoć u otklanjanju izbornih krađa.

Središnje izborno povjerenstvo BiH osvježilo je u 15,00 sati rezultate lokalnih izbora u Mostaru po kojima HDZ BiH ima 14.878 glasova na gradskoj listi, a što čini 36,27 posto.

U Mostaru se vijećnici u Gradsko vijeće biraju s jedinstvene gradske te šest područnih lista. Na gradskoj listi slijedi Koalicija za Mostar koju predvodi bošnjačka SDA za koju je glasovalo 12.188 birača odnosno 29,71 %.

BH blok kojega čine SDP BiH i Naša stranka je privukao potporu 5050 birača na gradskoj listi, a Hrvatska republikanska stranka dobiva 3111 glasova.

Izborni prag prolazi još srpska koalicijska lista Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar koja ima 1836 glasova.

U izbornom području Jug na čije nepravilnosti najviše upozoravaju iz HNS-a BiH obrađeno je 92,68 posto glasova. HDZ BiH ima 2286 osvojenih glasova, a Koalicija za Mostar 782.

Na gradskom području Jugozapadu koji je i najveća izborna jedinica obrađeno je najmanje listića, njih 74,42 posto. Tamo HDZ BiH ima 57,47 posto potpore, odnosno 6108 glasova. Slijedi Hrvatska republikanska stranka s 1921 glasa odnosno 18,07 posto. BH blok ima 1115 glasova.

U izbornom području Zapad HDZ BiH ima 4566 odnosno 57,50 posto glasova, za drugi HRS je glasovalo 1514 birača odnosno 19,07posto. Treći BH blok osvojio je 928 odnosno 11,69 posto.

U sva tri većinska bošnjačka gradska područja Jugoistok, Stari Grad i Sjever slavila je koalicija koju predvodi SDA.

U utorak je u Mostaru počela i provjera izbornog materijala s nedjeljnih izbora nakon niza utvrđenih nepravilnosti.

Čović pisao europskim dužnosnicima upozoravajući na nepravilnosti

Istodobno predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović je u pismu zatražio angažiranje niza europskih dužnosnika tvrdeći da su se prije i na izborima u Mostaru događali izborni inženjering i masovne prijevare.

Pismo je među ostalima upućeno predsjedniku Europske pučke stranke (EPP) Donaldu Tusku, predsjedatelju EPP skupine u Europskom parlamentu Manfredu Weberu, visokom predstavniku Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjedniku Europske komisije Josepu Borrellu, te povjereniku za proširenje i susjedsku politiku Europske unije Olivéru Várhelyiu.

Čović je opetovao tvrdnje o fiktivnim prijavama i prebacivanju bošnjačkih birača u većinska hrvatska izborna područja. Dodao je kako provjera izbornog materijala također sugerira na nepravilnosti.

"Time se znatno narušavaju odnosi, ali i dalje destabilizira politički dijalog, koji je, iako prijeko potreban, sada dodatno narušen", napisao je Čović.

Zatražio je žurno uključenje međunarodnih dužnosnika kao i svih nadležnih institucija u rasvjetljavanje prijevara i manipulacija na izborima u Mostaru u kojemu su se za lokalna tijela vlasti prvi put održali nakon punih 12 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:30